ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Graphene-ul a primit Premiul Nobel pentru Fizică



Graphene-ul a primit Premiul Nobel pentru Fizică

Premiul Nobel pentru Fizică în 2010 a fost acordat cercetătorilor, care primii au efectuat o serie de experimente cu materialul nou - graphene. Premiul, atribuit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Manchester, Andre Geim şi Konstantin Novoselov, a marcat activitatea care s-a început aproximativ cu zece ani în urmă, cu  un material nou, care a stat la baza creării tranzistoarelor inovatoare şi electrozilor flexibile.

Graphene este un material care are o mulţime de caracteristici unice: la ziua de azi este cel mai bun conductor de curent electric la temperatura camerei şi totodată posedă o rezistenţă nemaivăzută până acum. El este, de asemenea, un bun conductor de caldură, transparent şi flexibil.

Mulţi savanţi erau sceptici faţă de ideea creării unui material de o grosime de un atom. Cu toate acestea, în 2004, doi "fani" ai graphene-ului au reuşit să creeze o peliculă, incredibil de subţire din acest material fantastic. Structura peliculei de graphene de o grosime de un atom de carbon, seamăna cu un fagure de miere.
Graphene nu este un material artificial, el se găseşte în natură. Straturi de graphene pot fi găsite într-un creion obişnuit, tija căruia conţine grafit. Şi atunci când scrieţi cu un astfel de creion, straturi subţiri de graphene rămân pe hârtie. Din ironia soartei, creionul simplu, care deja o sută de ani este un instrument de muncă al milioanelor de savanţi, ingineri, pictori şi copii la şcoală, s-a dovedit a fi destul de "complicat" pentru a obţine Premiul Nobel pentru conţinutul său.

Geim şi Novoselov nu au fost primii, care au descoperit graphene, însă ei au început să studieze serios proprietăţile acestei substanţe unice şi au obţinut  succese demne.

Ei au descoperit că  viteza electronilor în acest conductor poate ajunge la 1 milion de metri pe secundă adică, a treia sutimă din viteza luminii în vacuum. Electronii în fagure de graphene se comportau ca şi cum greutatea lor a fost zero, iar rezistenţa la curentul de electroni în material de graphene a fost incredibil de mică.

 

Graphene-ul a primit Premiul Nobel pentru Fizică

 

Acest lucru se datorează structurii ideale a graphene-ului, care este cauza efectelor cuantice exotice. Şi astăzi inginerii din mai multe companii lucrează pentru punerea în aplicare a conductorului electric transparent, flexibil şi rezistent, care nu are egal, în multe industrii, începând cu dezvoltarea display-lor senzoriale şi panourilor solare eficiente, până la materiale de construcţii rezistente. Cercetătorii IBM dezvoltă o matrice de tranzistoare din graphene, care va depăşi cipuri semiconductoare moderne. Samsung dezvoltă deja ecrane flexibile bazate pe graphene, acestea vor permite să se creeze ziare şi reviste electronice în sens literal, faţă de care diferite PC-uri de azi vor arăta ca un patefon vechi sau o maşină de cusut Zinger cu pedală.

 

Sursa cu link pe www.technologyreview.com

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 10 decembrie 2010 15:00
Vizualizări: 4407

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
174
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
146
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
133
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
331