ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Groasis Waterboxx transformă deşertul într-o oază înfloritoare

Dispozitivul ajută plantele și copacii să supravieţuiască în condiţii extreme și aspre, și în regiuni unde nu este acces la apă sau energie electrică.

Inventatorul și investitorul olandez Peter Hoff în trecut se ocupa de creșterea și exportul florilor. Petrecând zile întregi lângă plante, a observat cum seara pe crini se acumulează apa condensată, care este apoi absorbită de frunze. Aceste observații i-au stat la baza unei idei unice de afaceri și l-au împins pe Hoff să creeze un dispozitiv pentru cultivarea plantelor în zonele cu climă nefavorabilă. Vânzând afacerea sa cu flori, antreprenorul a investit aproximativ 7 milioane de dolari în noua tehnologie.

Astfel a apărut dispozitivul Groasis Waterboxx, sau "incubator pentru plante." Dispozitivul

ajută plantele şi copacii să supravieţuiască în condiţii extreme, unde nu există

acces nici la apă nici la energie electrică. De fapt, nu doar să supravieţuiască, ci să transforme deşertul într-o oază înfloritoare.

Waterboxx reprezintă un recipient de polipropilenă de mărimea unui coș de rufe, având o gaură străpunsă în formă de țeavă conică ce se îngustă spre partea de sus, prin care crește planta sau răsadul, rădăcinile plantei rămânând în sol. În timpul plantării în recipient se toarnă 15 de litri de apă. După aceea planta nu are nevoie de udare timp de 3-4 luni: Waterboxx reface rezerva de apă, colectând particule de umiditate din aer. La noapte capacul containerului se răcește mai repede decât aerul din jur. Pe suprafața sa făcută din plastic se condensează apa, care apoi se scurge spre gaura din centru și prin tuburi subțiri pătrunde în rezervor. Forma capacului, de asemenea, permite de a colecta apa de ploaie - 75 mm de precipitații pe an sunt suficiente pentru ca apa în rezervor din interiorul recipientului să nu să se epuizeze. O supapă specială împiedică evaporarea apei din interiorul dispozitivului și din sol.

Pe timp de zi apa, răcită noaptea, menține în interiorul tubului o temperatură mai rece în comparație cu temperatura mediului ambiant, și nu permite planta să moară de căldură. Dispozitivul stabilizează temperatura solului din jurul răsadurilor și puieților, și, de asemenea, protejează planta de vânt, hidratează solul în jurului său și o apără de rozători.

O cantitate mică de apă (aproximativ 50 ml pe zi) se infiltrează în sol printr-un fitil întrodus într-un orificiu mic în partea inferioară a rezervorului. Această cantitate a apei este suficientă pentru dezvoltarea optimă a plantei, și stimulează creșterea rădăcinilor în adânc. Atunci când rădăcinile pătrund până la straturi mai umede de sol, planta întră într-o fază de creștere rapidă. Acest lucru înseamnă că în continuare planta poate supraviețui și fără ajutorul dispozitivului. Astfel Waterboxx-ul pot fi scos și folosit pentru plantarea noilor copaci sau plante.

Dispozitivul pentru cultivarea plantelor poate fi utilizat pentru a crește o pădure, acolo unde acum e un deșert, pentru a transforma terenurile neutilizabile în terenuri agricole și pentru a reduce costurile la cultivarea diferitor plante, inclusiv în zonele cu climă temperată.

 

Новая технология позволяет выращивать растения даже в пустыне

Новая технология позволяет выращивать растения даже в пустыне

Новая технология позволяет выращивать растения даже в пустыне

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 19 mai 2015 15:28
Vizualizări: 2582

Citiţi de asemenea

Cîteva locuri confortabile în pădure, care cu siguranță nu vor dezamăgi:- glamping "Лес", satul Civijepse, Ținutul Krasn...
67
Apa este folosită peste tot – în consumul personal al oamenilor, nevoile urbane, în producerea energiei, în industrie. C...
269
La inițiativa echipei ecology.md, Fundația pentru dezvoltare ecologică Ecodava din R.Moldova împreună cu echipa Taborul ...
388