ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Gunoiul, sursă de hrană pentru păsările migratoare. Care e riscul pentru ecosistem şi pentru om

Gropile de gunoi nu sunt doar un focar de infecţie pentru locuitori, ci şi un adevărat pericol pentru vieţuitoare. Recent, cercetătorii germani au descoperit că existenţa acestora afectează comportamentul păsărilor migratoare, care nu mai călătoresc spre ţările calde. De migraţia lor depinde însă producţia agricolă din ţările cu climat călduros.

În prezent, populaţia lumii generează de 2 ori mai multe deşeuri decât acum 10 ani, din estimările Băncii Mondiale. Peste alţi 10, va trebui să gestionăm anual aproximativ 2,2 miliarde de tone de gunoi. Deocamdată, soluţia cel mai des folosită este depozitarea la gropile de gunoi, o metodă ineficientă şi extrem de poluatoare.

Pe lângă impactul negativ deja cunoscut, se pare că depozitarea la groapă are un impact negativ şi asupra comportamentului păsărilor migratoare. În loc să călătorească spre ţările calde pentru a-şi asigura hrana în sezonul rece, acestea preferă să rămână în ţări friguroase şi să consume resturi alimentare din gropile de gunoi.

Descoperirea aparţine unei echipe de cercetători germani, care au monitorizat prin GPS activitatea a 70 de berze de pe teritoriul Europei şi a Asiei, în primele lor 5 luni de viaţă. În timp ce o parte dintre acestea au călătorit chiar şi 5.000 de km spre Africa, pe rute deja cunoscute, altele s-au oprit după o distanţă scurtă şi şi-au petrecut iarna în gropile de gunoi, hrănindu-se cu resturi alimentare şi cu insectele care le populează.

Unul dintre autorii studiului, Andrea Flack, de la Institutul de Ornitologie Max Planck, din Radolfzell, a explicat la ce pericol sunt expuse astfel berzele:

Pentru păsări, e o metodă foarte convenabilă de a obţine mâncare. Există grămezi imense de deşeuri organice din care se pot hrăni. Dar e extrem de riscant. Odată cu mâncarea aflată în stare de putrefacţie, ele pot înghiţi bucăţi de plastic sau de cauciuc, care le rămân în gât şi le pot provoca moartea.

Comportamentul berzelor studiate a fost diferit în funcţie de ţara de provenienţă. Dacă berzele din Rusia, Grecia şi Polonia au zburat până în Sudul Africii, cele din Spania, Tunisia şi Germania s-au oprit în Tashkent (Uzbekistan) sau în nordul Marocului, atrase de vastele gropi de gunoi. Cele din Uzbekistan nu au migrat deloc.

De migraţia acestor păsări depinde ţinerea sub control a numărului de insecte dăunătoare pentru agricultură, cum ar fi lăcustele.

 

Sursa: green-report.ro

Miercuri, 27 ianuarie 2016
Vizualizări: 1250

Citiţi de asemenea

Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
65
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
29
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
58
Chișinăul nostru , desigur, estre un oraș vechi, cu o istorie bogată. Cunoaștem multe despre el din lucrările istoricilo...
105