ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Hrană periculoasă pentru sănătate: Chipsurile din cartofi – E-uri, grăsimi, sare și multe calorii
 

 

Chipsurile au numeroși fani în întreaga lume. Puțin cunosc însă că, potrivit medicilor, consumul lor zilnic este echivalentul a cinci litri de ulei de gătit pe an și are legatură directă cu hiperactivitatea la copii și un potențial cancer la adulți, scrie Mediafax.

 

În Marea Britanie, jurnaliștii de la Daily Mail, care citează rezultatele unui sondaj al Guvernului, o treime din copii consumă chipsuri în fiecare zi. Britanicii cumpară în fiecare an aproximativ șase miliarde de pungi, echivalentul unei tone de cartofi prăjiți la fiecare trei minute sau a 100 de pungi de persoană. Și în Republica Moldova acestea au devenit foarte populare. Dacă și ție îți plac le nebunie sau le consumi des, trebuie să știi că:

1. Ambalajul atractiv al acestora ne activează papilele gustative din clipa în care îl vedem pe raft. Decenii de cercetări ale producătorilor de mîncare au transformat chipsurile din gustări ușoare în produse concepute să activeze centrii de rîvnire ai creierului printr-o chimie precisă. Cînd iei un cartof, gustul sării te lovește imediat. E un efect pe care industria sării îl numește “explozia de aromă”. Alături de sare și grăsime apare zahărul, și el inclus în cartof, toate formînd acel trio, pe care creierele noastre îl doresc din instinct.

2. Consumate în exces, aceste produse reprezintă un pericol grav pentru sănătate din mai multe puncte de vedere: risc de obezitate, hipertensiune, diabet de tipul 2 și afecțiuni coronariene. Dintre toate mîncărurile, chipsurile se evidențiaza ca generînd cel mai mare cîștig în kilograme, spun medicii, și te fac să rîvnești mereu să le mănînci. Astfel, potrivit cercetărilor făcute de britanici, femeile însărcinate care consumă cantități mari de chipsuri le pot face rău copiilor la fel de mult ca și cînd ar fuma în timpul sarcinii. Acest lucru este cauzat de prezenta unei chimicale toxice și anume acrilamida, fără miros, fără gust, invizibilă și dăunătoare ADN-ului.

3. Un studiu al Institutului Bradford pentru Cercetare în Sănătate a găsit o legătură între nivelurile mari de expunere la acrilamidă și circumferința capului la bebeluși, la naștere. Copiii femeilor din Bradford aveau cel mai înalt nivel de acrilamidă dintre toate cele cinci țări europene participante, aproape dublu față de nivelul Danemarcei, de exemplu. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cea mai frecventă sursă de acrilamidă comună dietelor tuturor mămicilor a fost reprezentată de chipsuri.

Substanțele din chipsuri sunt legate direct și de probleme de sănătate precum dezvoltarea întîrziată a creierului și a sistemului nervos, diabetul de tipul 2 și bolile cardiologice. De aceasta, aveți grijă cîte cipsuri mîncați și păstrați-vă sănătatea!

 

 

Sursa: noi.md

 

Marţi, 23 iulie 2013
Vizualizări: 3065

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
97
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
99
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
206
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
79