ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În afara orașului – departe de coronavirus


Pandemia de coronavirus a făcut ca o parte dintre cetățeni să se mute în afara orașului. Cererea sporită pentru imobilele extravilane se observă într-un șir de orașe ale Rusiei. Experții vorbesc despre dublarea numărului de doritori să închirieze locuințe în afara orașului. Dar în Republica Moldova, care este situația pe acest segment? I-a impus oare virusul COVID-19 pe cetățenii noștri să caute refugiu în casele extravilane?

Restricționarea naște cerere

Pandemia de coronavirus a impus milioane de oameni să se refugieze în casele proprii. Autoizolarea, care presupune limitarea libertății de circulație a oamenilor dincolo de casă, aflarea permanentă între patru pereți are un impact negativ asupra multora. Într-o situație mai avantajată s-au pomenit în aceste condiții proprietarii de case particulare și a gospodării auxiliare, care pot ieși în curte, respira aer proaspăt, prinde raze solare, la dorință – pot face alergări pe perimetrul teritoriului aferent casei, lucra grădina, fiindcă a venit primăvara - perioada săditului.

Și proprietarii imobilelor din afara orașelor se simt bine. Dacă dispun de toate condițiile de trai, acesta este locul perfect pentru a trece în liniște de perioada carantinei. Chiar și un simplu teren în afara orașului este o variantă acceptabilă, care permite să te afli la aer curat mai mult timp, fără pericol pentru sănătate.

În țările europene aproape că nu există imobile extravilane așa cum le înțelegem noi, acolo acestea nu-s populare. Dar în republicile post-sovietice un teren extravilan de 6 ari este un fenomen obișnuit: unii au construit acolo ceva temporar, alții – capital; unii au grădină, alții – flori, cu design exterior, foișoare, pergole, totul pentru relaxare.

Și cetățenii Moldovei au posibilitatea să aibă în proprietate imobile extravilane. În perioada autoizolării mulți dintre cei care nu s-au pricopsit cu o a doua casă au regretat că nu au posibilitatea să se ascundă de epidemie în propria locuință aflată la distanță. Pentru unii această perioadă a devenit determinantă în decizia de a achiziționa în afara orașului o casă sau o vilă și cei 6 ari. Vecinul sau prietenii care au o vilă au devenit un stimulent pentru unii cetățeni fără teren - să procure ori să închirieze un imobil în afara orașului.

Cum se vede, restricțiile provoacă cererea. Anume așa a fost în cazul unor orașe mari din Federația Rusă. Experții ruși în domeniul imobiliar constată că în regiunile Moscova și Leningrad a apărut o tendință neașteptată în perioada epidemiei de coronavirus – creșterea bruscă a cererii pentru închirierea imobilelor extravilane - dublă față de primăvara anului trecut. Oamenii vor să-și petreacă timpul nu închiși într-un bloc multietajat, dar la aer curat. Mulți înțeleg că în acest an sezonul vacanțelor de vară poate să nu mai înceapă, de aceea o vilă ca loc de odihnă i-ar satisface.

Însă dezvoltatorii moscoviți consideră că dacă cererea pentru închirierea vilelor și caselor de țară se va menține mai mult de o lună, pe piață va apărea deficitul unei oferte calitative. Experții spun că proprietarii nu prea doresc să ofere în chirie casele noi, iar cele vechi nu-i satisfac pe mulți dintre solicitanți. Agenții imobiliari moscoviți mai presupun că deficitul ofertelor de închiriere a locuințelor de calitate poate duce la creșterea cu 15-17% a numărului de tranzacții de cumpărare-vînzare a imobilelor extravilane. Se vor găsi proprietari care se vor orienta rapid, le vor repara și le vor scoate pe piață. Alții, care anterior intenționau să înstrăineze imobilul, se vor răzgîndi să o mai facă și îl vor păstra ca loc de salvare de coronavirus, în caz că în toamnă epidemia va reveni.

Din cele aflate de Noi.md, în capitala Belarusului nu există o cerere pentru închirieri, similară celei din regiunile Moscova și Leningrad. În opinia experților belaruși, în țara lor arenda locuințelor extravilane, amplasate în suburbiile or. Minsk, nu au luat amploare, deoarece în regiunea Minsk vilele costă mai ieftin ca apartamentele și cumpărarea lor este mai convenabilă decît închirierea.

Moldova e plină de fini și nănași

Pe piața imobilelor extravilane din Moldova nu există un asemenea agiotaj, crede expertul în probleme imobiliare Olga Vorobiova. La Moscova și Sankt Petersburg el este, deoarece restricțiile introduse în Rusia au fost mai dure, acolo oamenii nu se plimbă pe străzi liber, ca în țara noastră.

”Să nu uităm și de faptul, că Moscova atrage toată Rusia. Doar 10-15% din populația Moscovei este formată din moscoviți de origine, care au propriile vile deja de decenii, toți ceilalți - în fond, veniți din depărtări, - își doresc să închirieze sau să cumpere imobile extravilane. La noi situația este alta. La noi cumpărarea unui teren în afara orașului nu este o necesitate, deoarece mulți dintre locuitorii capitalei se trag din teritorii, ei au acolo rude și case părintești moștenite. Și nu poate exista o cerere foarte mare, pentru că mulți dintre cetățenii noștri au muncit peste hotare, iar terenul nu-l poți încuia, ca pe un apartament, el cere muncă, altfel se va îmburuiena și-și va lipsi proprietarii de locul de odihnă”, argumentează O.Vorobiova.

Covidismul este un stimulator evident, dar… temporar

Reieșind din propriile observări, expertul Dumitru Tărăburcă spune că locuitorii Chișinăului tind spre natură, căci ”covidismul este un stimulator evident al activizării pieței imobiliare extravilane”.

”Dar să nu neglijăm factorul sezonier. Primăvară, iarbă verde, soare, necesitatea de a schimba ceva în anturaj. Tranzacțiile au loc, numărul lor a crescut și s-a diversificat. S-a activizat cererea pentru închirierea caselor, însă e puțin probabil ca pandemia să provoace o cerere masivă. Virusul va pleca, sezonul se va termina, pînă la viitoarea primăvară noi vom reveni la regimul obișnuit al pieței”, menționează interlocutorul Noi.md.

Unde găsim cele mai ieftine imobile extraurbane, în apropiere de Chişinău?

Faptul că în perioada stării de urgență pe piața imobilelor a existat o activizare, îl confirmă și Ștefan Boiștean, președintele întovărășirii pomi-legumicole din apropierea comunei Crețoaia. Potrivit lui, în primăvara curentă în cooperativa pomi-legumicolă dată s-au activizat simțitor tranzacțiile de achiziționare a imobilelor. El crede că asta ține cumva de epidemia de coronavirus, căci ani buni terenurile de aici nu au fost cumpărate deloc.

”Am avut sectoare scoase pe piață de 5-6 ani, cu mici căsuțe, cu pomi fructiferi, și nu prea veneau cumpărători în zona noastră de 30 km. Dar în primăvara asta au fost cumpărate trei terenuri, alți doi cumpărători vor să cumpere, dar nu au încheiat încă tranzacția din cauza unor proceduri de perfectare a ei. Epidemia i-a scos pe mulți dintre proprietari la vilele lor, unde pot aștepta trecerea ei. După ce multor oameni trecuți de 63 ani li s-a interzis să iasă din case, toți pensionarii care au terenuri s-au stabilit acolo. Astăzi cooperativa noastră este un loc destul de animat, chiar față de sezonul trecut. Doi dintre noii proprietari au familii și copii. Ei vin aici în zilele de odihnă, iar în cele lucrătoare muncesc de la distanță”, spune interlocutorul NOI.md

Din discuția cu familia care a cumpărat un teren la Crețoaia, am înțeles că epidemia a fost unul din motivele pentru care ei au decis să cumpere bunul imobil. Vila nu are toate comoditățile, dar este o variantă bună pentru a supraviețui epidemiei la aer curat și a obține un venit din închirierea locuinței din capitală.

”Am cumpărat un teren de 6 ari cu căsuță, beci, foișor, vie și livadă. Cu soția adunasem o sumă pe care am decis să o folosim pentru a cumpăra o vilă. De la un cunoscut am aflat că o rudă a sa vinde terenul la un preț avantajos - 10 mii lei. Acolo este curent electric, apă dintr-o arteziană, lemne, în casă este o sobă. Am mers să vedem și am decis repede să-l cumpărăm. Vom sta acolo pînă dă frigul, iar dacă iarna va fi la fel de caldă - și mai mult. Anul acesta concediul îl vom petrece la vilă, - sigur și econom. Apartamentul îl vom da în chirie, soția se va ocupa de grădină, iar eu mi-am găsit un loc de lucru în apropiere. Cred că tuturor le va fi greu, dar trebuie să supraviețuim acestor timpuri. Virusul încă nu a cedat”, povestește Nicolai M. pentru Noi.md.

Frumusețe este de ajuns pentru toată lumea

Anna Ureche, proprietara unui bun imobil în afara orașului, spune că a cumpărat vila la țanc, în primăvara anului 2019. Ea a cumpărat terenul și o casă în două niveluri, cu toate rețelele necesare, în apropiere de s. Goienii Vechi .

”În august 2018 ni s-a născut un nepoțel și primăvara am început să căutăm un teren, ca să putem scoate copilul din oraș și noi, la fel, să putem merge și să admirăm frumusețile naturii, - povestește A.Ureche. – La început, soțul nu era foarte bucuros, dar acum, că ne-a atacat epidemia asta, este gata să muncească în grădină, numai să scape de cei patru pereți ai apartamentului din oraș. Și nu numai noi. Timp de un an, pe mulți proprietari ai vilelor vecine nu i-am văzut în ochi, dar acum toate căsuțele au locatari, multă lume trăiește aici permanent. Întovărășirea noastră se află la 10 km de Chișinău, avem toate rețelele necesare, un drum bun, pădure în apropiere, așa că multă lume are aici apartamente orășenești veritabile, cu toate comoditățile”.

Nu este suficientă influența psihologică

În concluzie, trebuie să menționăm faptul că epidemia de coronavirus a provocat o anumită animozitate pe piața imobiliară a Moldovei, totuși ea nu poate provoca o cerere masivă. Ce va fi cu prețurile pentru vile? Poate, ele vor scădea totuși? Căci în timpuri mai stabile ele nu se prea vindeau, dar acum, că e criză, șansele ca cererea să crească scad și mai mult. În opinia expertului D.Tărăburcă, în condițiile unei piețe neformate definitiv, inerția pieței imobiliare sporește neînțelegerea.

”Cumpărătorii cer tranzacții la preț redus, pe motiv că în condițiile crizei lipsește cererea, vînzătorii își apără interesele, căci înțeleg că e posibilă inflația și o activizare, - explică expertul. – Piața va reacționa cam peste un an. Clar lucru, prin majorarea prețului, care acum nici nu poate fi prognozată. În mass-media se vorbește despre diverse direcții în prețurile pentru apartamente și case, precum și despre tendințele cererii pentru case, inclusiv casele cu numărul doi. Este o urmare a organizării insuficiente a pieței. De fapt, trebuie să deosebim interesul și puterea de cumpărare. Accesibilitatea bunurilor imobile va fi în continuare joasă, ca și nivelul veniturilor majorității populației care locuiește în Moldova permanent.

Unde mai pui, menționează D.Tărăburcă, că în Moldova nu există foarte multe regiuni atractive pentru trai. Influența psihologică (azi - pandemia de coronavirus) este, ca regulă, cu efect de scurtă durată și rareori poate schima piața. Dacă noțiunea de teren extravilan presupune o a doua casă (vilă, fazendă etc.), cererea pentru aceste bunuri imobile poate crește doar prin dezvoltarea teritoriilor și sporirea bunăstării locuitorilor.

Lidia Ceban

Sursa: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 20 mai 2020 12:00
Vizualizări: 604

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329