În 40 de ani au fost distruse aproape o treime din resursele biologice ale Pămîntului
Ecologiștii bat alarma: din 1970 pînă în 2008 resursele biologice ale planetei noastre s-au redus cu 28 %. Acest lucru este menţionat într-un nou raport intitulat "Planeta Vie", care este alcătuit odată la doi ani de către experţii de la World Wildlife Fund.
Experţii au ajuns la concluzia că consumul uman de resurse naturale, în comparaţie cu anul 1966 s-a dublat. Potrivit acestora, principalul utilizator şi poluator al ecosistemelor din lume sînt SUA. În cazul în care întreaga lume ar utiliza resursele naturale la scara la care le folosesc acum americanii, pentru menţinerea echilibrului ecologic ar fi necesare cinci planete comparabile cu Pămîntul.
Cu toate acestea, Statele Unite se află pe locul cinci în lista ţărilor care utilizează iraţional resursele naturale calculate pe cap de locuitor. Lideri la acest capitol sînt Qatar (locul 1), Kuweit (2), Emiratele Arabe Unite (3) şi Danemarca (4).
Locurile 6-10 sunt ocupate de Belgia, Australia, Canada, Olanda şi Irlanda. Ca bază de calcul pentru raport au servit așa indicatori, cum ar fi emisiile de dioxid de carbon, suprafețele ocupate de păduri şi terenurile folosite în agricultură, cantitatea de deşeuri industriale etc.