ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

In 7 ani, carbunele detroneaza petrolul
 

In ciuda eforturilor pe care statele lumii le fac pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, carbunele va deveni, pana in 2020, prima sursa mondiala de energie, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta, Wood Mackenzie. Principalul motiv pentru care aurul negru va fi detronat il reprezinta  nevoile crescute de carbune ale Chinei si Indiei.

China, declarata deja primul consummator mondial de carbune, ar putea sa inglobeze, ea insasi, 2 treimi din cresterea mondiala a cererii de carbune in deceniul in curs. Jumatate din  noile capacitati de electricitate, construite in China in perioada 2012-2020, vor avea nevoie de carbune. Republica populara nu are alternative la carbune, productia de gaze este limitata, iar importul de gaz natural lichefiat va fi mai costisitor decat cel de carbune“, precizeaza Wood Mackenzie.

Potrivit companiei  britanice de consultanta, consumul mondial de carbune va creste cu 25% pana in 2020, la 4.500 de milioane de tone, echivalent petrol.

Cererea Chinei va fi, practic, unicul motor al ascensiunii carbunelui la rang de sursa de energie dominanta. Spre deosebire de energiile regenerabile, carbunele se gaseste din abundenta pe Terra si are un pret accesibil”, a subliniat William Durbin, presedintele Wood Mackenzie.

AIE trage un semnal de alarma

Potrivit unui alt raport, publicat, de aceasta data, de Agentia Internationala pentru Energie (AIE) si intitulat “Sa redesenam  harta energie-climat”, emisiile globale de CO2 au atins un nivel-record in 2012.

Pentru a evita efectele devastatoare ale schimbarilor climatice, care provoaca deteriorarea recoltelor agricole si topirea calotei glaciare, AIE propune adoptarea, de urgenta, la nivelul tuturor guvernelor din lume, a 4 masuri menite sa limiteze temperatura medie globala la 2 grade Celsius pana in 2020. Printre masuri se numara si renuntarea la termocentralele pe carbune.

Ne dorim ca termocentralele poluante sa fie din ce in ce mai putin exploatate si chiar sa fie sistata construirea lor. Epoca de piatra a apus, dar nu pentru  ca nu mai exista piatra, ci pentru ca au aparut tehnologii noi si diverse”, a spus Maria Van der Hoeven, director executiv AIE.

Potrivit AIE, emisiile de CO2, la nivel global, au crescut cu 1,4% in 2012. China ramane cel mai mare poluator, iar in SUA se inregistreaza o scadere a emisiilor, datorita exploatarii gazelor naturale.

Joi, 05 decembrie 2013
Vizualizări: 2772

Citiţi de asemenea

ABS Recycling Moldova este unicul proiect de sortare a deșeurilor din țara noastră. Acesta, însă, își va sista activitat...
48
«Noua paradigmă științifică: modele posibile ale viitorului Rusiei și a lumii globale» - așa se numește studiul efectuat...
70
Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
199
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
187