ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Chişinău sunt instalate pubele de reciclare a bateriilor
 

 

Totul a început de la faptul, că bateria MacBook s-a umflat şi experții au recomandat autorului acestui articol s-o îndepărteze imediat şi s-o elimine, deși ea continua să funcţioneze. Dar, la întrebarea: unde putem îndepărta acest concentrat dăunător ( acumulatoarele de baterii conțin metale grele, acizi şi pile alcaline, care nimerind în apă, provoacă daune grave mediului înconjurător), recent a apărut un răspuns.

 

Fondul Ecologic Naţional, a început să colecteze la Chișinău, baterii și acumulatoare AA uzate.

O singură baterie AA la coroziune contaminează cu metale grele și substanţe chimice periculoase aproximativ 20 de metri pătrați. Fiecare locuitor al Chişinăului cumpără şi foloseşte cel puțin o baterie pe an. Deci, anual la coșul de gunoi este aruncat mai mult de un milion de baterii care poluează lumea și afectează sănătatea umană.

Containerele speciale pentru colectarea bateriilor şi acumulatoarelor portative au fost deja, instalate în unele licee și magazine. În ciuda lipsei de deprindere de a sorta gunoiul, chişinăuienii au manifestat interes pentru noua idee.

 

В Кишинёве установлены урны для утилизации батареек 

 

"Deocamdată avem 55 de pubele, dar pînă la sfîrșitul săptămînii vor apărea în 15 magazine din rețeaua Linella”, - a spus conducătorul proiectului Alexandru Ciornîi.

El a menționat că în scopul eliminării bateriilor, se planifică construcţia unei fabrici, dar lipsesc mijloacele financiare necesare pentru punerea în aplicare a tuturor planurilor: "Avem de gînd să construim o fabrică de reciclare a elementelor de alimentare cu energie, uzate, însă nu dispunem de fonduri suficiente. La început, vom transporta materialul colectat peste hotare, unde vom apela la serviciile unei fabrici de reciclare străine,"- a declarat dl Ciornîi.

În procesul reciclării, toate metalele grele conținute în acumulatoare, după reciclare vor fi utilizate pentru fabricarea bateriilor și acumulatoarelor noi.

Chișinăuienii spun că vor încerca să nu arunce la coșul convenţional de gunoi bateriile uzate.

 

Dacă sunteţi măcar un pic îngrijorat de starea ecologică a planetei și respectiv a țării noastre, vă reamintim regulile simple:

  • Minimizaţi utilizarea pungilor de plastic (procuraţi un Eco-sac).
  • Cumpăraţi alimente neambalate.
  • Donaţi lucrurile de care nu aveţi nevoie (varianta: vindeţi-le).
  • Opriți apa cînd vă spălați pe dinți.
  • Nu lăsați calculatorul pornit.
  • Nu cumpăraţi lucruri inutile.

 

80 sfaturia pentru a salva planeta.

 

 

Sursa: locals.md

 

Joi, 11 octombrie 2012
Vizualizări: 5390

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
388
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
158
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
224
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
121