În contextul latino-american prosperă veganismul
În Statele Unite din ultimii ani au fost marcate două tendințe importante: creșterea numărului de latinos ( în 2009 numărul de latinoamericani în țară a ajuns la 48,4 de milioane – fiecare al şaselea locuitor din SUA ) și dezvoltarea rapidă a stilului de viaţă vegan.
Este remarcabil că, în ciuda dragostei pentru carne la grătar, atribuite Americii Latine, în pofida problemelor sociale și economice grave ale populației, regiunea manifestă o inclinaţie nu mai mică decât în Europa spre o alimentaţie etică şi utilă, notează revista VegNews. Numai în 2013 Columbia a interzis circurile cu animale, Costa Rica a închis grădinile zoologice, Bolivia a forțat McDonald să plece din ţară din cauza cererii scăzute. Cum poate fi înțeles acest lucru ?
Autorul cărţii de bucătărie vegană "Bucătăria internaţională a unui călător sănătos" și multor articole pe aceeaşi temă în limba engleză și spaniolă, călător și nutriţionist-holist din Miami solar, Carolyn Scott Hamilton relatează despre mişcarea vegană în creştere în rândul populaţiei hispanice din Statele Unite şi America Latină.
" În ultimul deceniu am fost martoră a unei mari schimbări, în special în America de Sud și America Centrală. Multe țări care se bazează pe agricultură se alimentează din plin cu cereale locale, leguminoase, fructe si legume, ceea ce simplifică procesul de tranziție la o nutriție complet vegetală. Mai mult decât atât, mișcarea vegană a fost în măsură să se dezvolte furtunos, deoarece produsele lactate nu sunt atât de populare în America Latină, cum ar fi în Statele Unite. Produsele alimentare cultivate ecologic de origine locală întotdeauna au fost accesibile publicului în afara oraşelor mari, dar și aceste oraşe în prezent exprimă o dorință clară pentru alimentele sănătoase. Folosind pomuşoare Asai din Brazilia şi cereale, cum ar fi quinoa din Peru, America Latină are un efect vizibil asupra bucătăriei vegane din nordul continentului.
Latinoamericanii văd multe avantaje în trecere la dieta vegetariană, inclusiv fortificarea sănătății, accesibilitatea producţiei și protecţia mediului. Din punct de vedere al sănătății, oamenii văd în veganism tratarea maladiilor specifice din aceste regiuni, cum ar fi diabetul , bolile de inima şi obezitatea. Pentru multe comunități din America Latină cu venituri medii şi mici, veganismul este un pas economic eficient, deoarece a cumpăra şi a prepara orez, fasole şi legume pentru întreaga familie este mult mai ieftin decât a cumpăra produse de origine animalieră. În plus, gospodăriile ecologice pomicole şi horticole din sectorul urban - un nou trend din America – permit de a creşte sau cumpăra în apropiere de casă alimente organice proaspete, care nu sunt atât de ușor de obținut la târgurile obișnuite.
Observ cum un număr tot mai mare de produse din America Latină inundă piața, produsele agricole sunt transportate direct de companiile producătoare latinoamericane. Datorită faptului că ţările din America de Sud aduc în restul lumii comorile sale agricole, ele tot mai des includ aceste plante în felurile de mâncare naționale. Generația tânără din Mexic, Columbia, Peru și alte țări a jucat, de asemenea, un rol important în dezvoltarea mișcării vegane. Iar veganii staruri din contextul latino-american, cum ar fi Penelope Cruz și Ricky Martin îşi fac faţă sarcinilor puse.
Un obstacol pentru veganism în inimile latinoamericane văd doar în accesibilitatea dificilă a alimentelor vegane sănătoase în SUA, pentru că atunci când oamenii merg la piața locală, ei mai degrabă văd pe rafturi alimente tehnologic prelucrate şi împachetate și diferite produse din carne.
O modalitate eficientă de a promova veganismul în comunităţile hispanice ar fi întemeierea unui număr tot mai mare de ferme cooperative pomicole şi horticole în paralel cu organizarea prelegerilor despre alimentaţia corectă și bucătăria vegană în centrele comunitare locale. În plus, companiile vegane ar trebui să utilizeze o abordare mai bine direcționată pentru a obişnui comunitatea hispanică cu produsele lor, ceea ce presupune nu numai etichetarea specială și publicitatea în limba spaniolă, dar şi prețurile rezonabile și accesibilitatea producţiei vegane în teritoriu.
Fiind columbiană ce a crescut în Miami, am făcut vegane toate bucatele mele favorite, începând cu empanada (pateul prăjit –trad.) şi arepa (pâine din faină de purumb garnisită – trad.) de la bunica și terminând cu un sandviş cubanez delicios. Versiunile vegane ale felurilor de mâncare delicioase din America Latină le-am prezentat în cartea mea".
Sursa: vk.com