ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Madagascar au fost descoperite 615 de plante şi animale noiÎn Madagascar au fost descoperite 615 de plante şi animale noi

 

Probabil, că protagonistul revizuirii de la WWF - Microcebus berthae – lemur din specia şoarecilor. Lungimea corpului animalului rar constituie doar  92 milimetri şi acesta cântăreşte 30 de grame (fotografia lui Herald Schuelz / WWF / PA Wire).


În ultimii 11 ani pe insula din Oceanul Indian, oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai mic primat din lume, precum şi încă mai mult de 600 de reprezentanţi  interesanţi de floră si faună. Toate acestea au devenit eroii ultimului raport al World Wildlife Fund (organizaţie non-guvernamentală pentru conservarea naturii şi restaurarea ecologică a mediului natural).

De fapt, raportul (document -PDF) a fost nu atât enumerarea, cât reamintirea  că multe din aceste specii sunt deja pe cale de dispariţie. Din cauza defrişărilor, sărăciei în anumite zone ale ţării şi comerţului ilegal cu animale şi plante sălbatice, endemice treptat dispar. Amintiţi-va ca 70% din flora şi fauna din Madagascar nu se găsesc nicăieri altundeva în lume.

În Madagascar au fost descoperite 615 de plante şi animale noi
Această broască (specia Boophis bottae), desigur, nu este la fel de transparentă ca şi omologii ei din Hiroshima, dar este "creată" de natură. Creatura de 4 centimetri trăieşte la o altitudine de 800 de metri deasupra nivelului mării (fotografia lui Axel Strauss / WWF).


Între 1999 şi 2010, pe insula unică din Oceanului Indian au fost descoperite necunoscute pentru ştiinţă 41 de specii de mamifere, 61 – de reptile, 69 – de amfibieni, 42 – de nevertebrate, 17 – de peşti şi încă 385 de specii noi de plante.

Printre ei  - palmier de autodistrugere şi cel mai mare păianjen,  care construieşte  o plasă de culoare aurie pentru capcană.

În Madagascar au fost descoperite 615 de plante şi animale noi
Nu mai puţin interesant este şarpele Liophidium pattoni, spatele negru al căruia este decorat cu romburi de culoare roz (foto lui Sebastian Gehring / WWF).


Reprezentanţii Fondul World Wildlife nu sunt implicaţi în studiul speciilor noi, însă ei ajut localnicilor să convieţuiască  alături de creaturi unice, precum  şi  creează programe pentru conservarea animalelor şi  plantelor.

În Madagascar au fost descoperite 615 de plante şi animale noi
Un alt exponat interesant - Phelsuma borai - descris în 2009, ca un Gecko, care îşi schimbă culoarea. Pielea lui poate se transforma aproape instantaneu de la maro la albastru strălucitor. Au  fost descoperite încă 11 specii noi de cameleoni, pe imagine de mai jos, sunt prezentate unele dintre aceste specii: Calumma Tarzan, Calumma crypticum şi Furcifer timoni (foto lui Frank Glaw / Patrick Schonecker / Mark Creeten / Axel Strauss / WWF).

 

Autor: Julia Rudâi

Sursa: membrana.ru

Miercuri, 22 iunie 2011
Vizualizări: 5777

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului...
109
Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
78
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
81
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
133