În Marea Britanie, în acest an, fiecare a cincia albină melifere a pierit

/ Vizionări: 3788

În Marea Britanie, în acest an, fiecare a cincia albină melifere a pierit

În Marea Britanie, în acest an, fiecare a cincia albină melifere a pierit Albinele aduc Insulelor Britanice milioane de euro. În afară de stupi, ele sunt folosite pentru a poleniza o varietate de culture agricole. Dar în ultimul timp albinele, tot mai des, sunt afectate de diverşi factori: virusuri, paraziţi, schimbări bruşte de condiţii meteorologice, etc. În timpul iernii au pierit mai mult de 19% din colonii. Cele mai mari pierderi - în nordul Angliei - 32,1%.

Necesitatea realizării cercetătilor privind scăderea imunităţii la albine melifere este evidentă. Experţii cred că rata mortalităţii ridicată  afectează negativ activitatea şi dezvoltarea culturilor cerealiere şi industria alimentară în întregime. Asociaţia Apicultorilor Britanici a pledat pentru alocarea a 8 milioane de euro pentru dezvoltarea şi implementarea unui program de cercetare privind albine melifere.

Cea mai mare aşezare ecologică din Marea Britanie
Cea mai mare aşezare ecologică din Marea Britanie

O situaţie similară se observă nu numai în Marea Britanie, ci în întreaga lume. În mod special, sunt afectate Statele Unite. Guvernul a alocat sume uriaşe pentru a dezvolta programe speciale privind protecţia albinelor şi studierea sănătăţii lor. Unul dintre domeniile de activitate ştiinţifică a devenit studierea efectelor pesticidelor asupra albinelor. Utilizarea pe scară largă a substanţelor chimice în agricultură este o cauza majoră a deceselor albinelor în masă. Anterior, aceste preparate ucise albine deodată. Astăzi, ele se acumulează încet în sol şi plante, nimeresc în stupi cu nectar şi polen. Acest lucru duce la diverse boli cu consecinţe fatale la albine.

Se desfăşoară campanii extinse privind protecţia apiculturii în întreaga lume. Apicultorii cooperează în mod activ cu autorităţile, cercetătorii şi reprezentanţii businessului agro-alimentar. Deja au fost obţinute rezultate pozitive.

 

 

Sursa