ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Norvegia se va produce combustibil pentru autobuze şi bio-îngrăşăminte din deşeuri alimentare
 

 

Începînd cu anul viitor, în Oslo, capitala Norvegiei, va funcţiona fabrica de prelucrare a cojilor de banane, zaţului de cafea şi a altor deşeuri alimentare în obţinerea combustibilului verde pentru autobuzele urbane. În plus, noua fabrica de biogaz va furniza agricultorilor bio-îngrăşăminte bogate în substanţe nutritive.

 

Potrivit rapoartelor, fabrica va procesa 50.000 de tone de deşeuri alimentare pe an, convertindu-le in combustibil ecologic curat pentru 135 de autobuze municipale, precum şi bio-îngrăşăminte într-o cantitate suficientă pentru aproximativ 100 de gospodării de fermier de dimensiuni mijlocii. Procesele de producere a biogazului au fost dezvoltate în cadrul unui proiect de cercetare pe termen lung, finanţat de Consiliul de Cercetare din Norvegia.

Biogazul este un combustibil neutru de carbon, produs din deşeurile materialelor organice. La momentul de faţă, în Oslo circulă 65 de autobuze care funcţionează pe biogaz obţinut din nămolul apelor uzate, curăţate la staţiile de epurare ale oraşului. După lansarea planificată în 2013 a unei noi fabrici cu o capacitate maximă, compania auto locală va oferi combustibilul verde pentru cel puţin 200 de autobuze.

Potrivit directorului fabricii, Anna-Karin Ericsson, autobuzele care funcţionează pe biogaz vor contribui la reducerea emisiilor de particule tari şi îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş. În plus, noua fabrica planifică să producă energie echivalentă cu 4 milioane de litri de motorină, economisind 30 - 40 de milioane de coroane anual.

Instalaţia nouă este construită de către compania norvegiană Cambi AS, care a cîştigat licitaţia într-o concurenţă acerbă cu companiile străine. Această companie, timp de peste 20 de ani dezvoltă tehnologii pentru a transforma materialele biodegradabile în energie regenerabilă. Ea a realizat o serie de proiecte de cercetare care au primit fonduri publice de la Consiliul de Cercetare şi Fondul Industrial de dezvoltare regională. Compania este de asemenea partenerul Centrului de Inovaţii în Bioenergie (CenBio), unul din cele 11 centre de cercetare din Norvegia, în domeniul energiei curate.

Noua fabrica va produce biogaz, folosind hidroliza termică, la care materia primă se prelucrează la temperaturi înalte şi presiuni ridicate. Cambi, a dezvoltat procesul de hidroliză, care produce în mod semnificativ mai mult biogaz în comparaţie cu tehnologiile convenţionale. Dar, principalul avantaj al fabricii noi pentru fermieri, va fi absenţa totală a mirosului de deşeuri.

 

 

Источник: cheburek.net

 

Marţi, 03 iulie 2012
Vizualizări: 1899

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
486
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
200
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
276
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
149