ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Oceanul Pacific se observă o creştere a populaţiei de balene



În Oceanul Pacific se observă o creştere a populaţiei de balene

În ciuda pescuitului neoficial de balene, pe care îl continuă în Pacificul de Nord Japonia, se observă o creştere a populaţiei de balene. La aceste concluzii au ajuns oamenii de ştiinţă din Rusia şi Statele Unite ale Americii, care  efectuează cercetări ale vieţii marine în cadrul acordurilor interguvernamentale privind protecţia mediului înconjurător.

La o şedinţă ordinară a Grupului de lucru ruso-american, care a avut loc recent la Moscova, au fost prezentate principalele rezultate ale observaţiilor din 2009 - 2010. Potrivit raportului, în regiunea Insulelor Comandor a fost înregistrată o creştere semnificativă a populaţiei de balene cu cocoaşă. Numărul populaţiei balenelor gri din Ohotsk-Coreea  (incluse in Cartea Roşie), a rămas acelaşi. Deşi, nu există nici o creştere, totuşi, aceste date pot fi numite pozitive, deoarece în anii precedenţi a fost observată o reducere a numărului de balene gri. De asemenea, a fost înregistrată o creştere a populaţiei de delfini polari, în special, în mările Bering şi Ohotsk. Oamenii de ştiinţă au fost placut surprinşi şi de apariţia regulată a balenelor caşalot in zona Insulelor Kurile.

Însă studiile efectuate nu s-au limitat doar la balene. Oamenii de ştiinţă, de asemenea, au reuşit să stabilească creşterea populaţiei leilor de mare şi focilor. Nu este cu mult în urmă şi populaţia leilor de mare Steller, care a creat o mulţime de locuri noi de şedere, unul dintre care  a fost organizat chiar în hotarele oraşului Petropavlovsk-Kamciatsky. Dar numărul de morse a rămas acelaşi. Acest lucru se datorează, probabil, pescuitului activ  în regiunea Ciukotka.

În general, rezultatele examinării locuitorilor din nordul Pacificului, s-au dovedit a fi  foarte încurajatoare. Şi oamenii de ştiinţă din Rusia şi SUA, chiar au solicitat crearea în această regiune a unui monument al naturii de importanţă regională. Deci, în viitorul apropiat, ne putem aştepta deja la discutarea acestei idei la nivelul oficial.
Deocamdată, oamenii de stiinţă doar planifică crearea unei zone protejate noi, reprezentanţii celor mai mari mamifere de pe Pământ, sunt forţaţi să lupte de sine stătător pentru supravieţuirea lor. Cu toate acestea, şi oamenii întreprind unele măsuri pentru conservarea lor.

În Oceanul Pacific se observă o creştere a populaţiei de balene

În 1986, pentru a preveni exterminarea completă a balenelor, IWC (Comisia Internaţională pentru Protecţia Balenelor), a introdus  moratoriu la pescuitul commercial al balenelor. Interdicţia se aplică şi în ziua de azi. Singura excepţie a fost făcută pentru  populaţia autohtonă, care are dreptul să vâneze balene pentru nevoile sale proprii. Dar, chiar şi după intrarea în vigoare a deciziei IWC, Japonia a continuat (şi continuă până în prezent) să se ocupe cu  pescuitul balenelor. Şi este destul de ciudat că acţiunile navelor japoneze, provocând nemulţumirea extremă a numeroaselor organizaţii ecologice, nu încalcă nici o lege internaţională. Este vorba despre imperfecţiunea legilor, adoptate de către IWC, ci mai degrabă, a unui punct de acord, potrivit căruia este permisă vânătoarea balenelor în scopuri ştiinţifice. De această lacună şi se foloseşte regulat Japonia, atunci când ea este învinuită de nerespectarea legilor internaţionale.  Şi totuşi, după decizia IWC, vasele de vânat balene sunt forţate să ducă o luptă constantă cu suporterii organizaţiei Greenpeace, care prin toate mijloacele încearcă să prevină vânătorea "ilegală" a balenelor.

În Oceanul Pacific se observă o creştere a populaţiei de balene

Un rol semnificativ în reducerea populaţiei de balene, în afară de  pescuitul lor comercial, au jucat  şi accidente, care de multe ori s-au petrecut la întâlnirea balenelor cu navele mari. Pacificul între Japonia şi China, pe de o parte, SUA şi Canada, pe de altă parte, este destul de plin de viaţă – prin el trec mai multe trasee majore de transportul maritim. Şi tocmai în această parte a oceanului sunt situate aşa-numitele zone de hrănire, în care în lunile de vară se adună balenele. Prin urmare, pentru a rezolva problema balenlor, în 2009, Administraţia Naţională pentru Oceane si Atmosferă din SUA, a reuşi să oblige toate navele mari să ocoleascăi principalele locuri de îngrămădire a balenelor. Desigur, astfel de măsuri pot fi numite doar suplimentare, deoarece principala lovitură asupra populaţiei de balene nu este provocată de vasele de transport. Cu toate acestea, o uşoară creştere în lungime a căilor maritime, a dat rezultate. Şi acum, probabilitatea de întâlnire a  pacheboturilor şi petrolierelor cu reprezentaţii familiei de cetacee, a scăzut cu 60 - 70%. Dar asta este  viaţa câtorva zeci de balene salvate.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 22 octombrie 2010 12:51
Vizualizări: 8087

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329