În Rusia Veche nu se obişnuia să faci cadouri de flori
Strămoşii au ştiut că fiecare floare ruptă încearcă să supraviețuiască și rămânând fără rădăcină și fără hrană începe în mod activ „să vampireze” energia vitală din mediul înconjurător. Toată lumea era afectată: şi oamenii, şi animale, și alte plante. Acesta este motivul pentru care vindecătorii niciodată nu usucă flori, ierburi și rădăcini în încăperile de locuit.
Celebra predicatoare bulgară Vanga refuza să primească în casa ei omul, care din nesocotinţă îi aducea un buchet de flori. "De ce îmi aduci în casă moartea?" - întreba ea. Dacă totuşi cineva dorea să-i doneze flori, putea să le aducă în ghiveci - cu rădăcini. Vanga nu se opunea. Florea ruptă este un simbol al morții, considera d-ei. La urma urmei, floarea a fost lipsită de viaţă.
În Cuba, de exemplu, florile rupte pot fi văzute într-un singur loc – la cimitir. Țara este inundată de flori, dar poliţiştii care veghează ordinea publică pot amenda pentru flori rupte. Această atitudine față de flori există în mai multe ţări.
Dar poate atunci este mai bine să oferim flori din plastic, cele sintetice? La urma urmei, acestea niciodată nu se vor ofili și nu vor vampiriza. Însă acest lucru este de asemenea greu de acceptat, deoarece aceşti flori sunt deja pre-moarte. Rămâne doar să fim de acord cu Vanga - doar o floare viabilă, cu un sistem dezvoltat de rădăcini, care crește în sol, poate simboliza viață și prosperitate.
Tradiția de a oferi flori proaspete a venit în Rusia odată cu introducerea forțată a creștinismului. Anume preoții bizantini au introdus în Rusia tradiția evreiască de a umplea încăperile cu florile rupte. În Rusia strămoșii nu aveau obiceiul național de a oferi flori, acest fapt este confirmat de cele mai vechi surse istorice și literare care relatează despre viața poporului rus.
Iată un alt fapt din viața plantelor, deși nu este asociat cu oricare tradiție. Într-o zi un om de afaceri american de origine rusă în timpul unei călătorii de afaceri prin Rusia a povestit reprezentantului de presă rusă cum el a încercat de trei ori să realizeze visul său de o viață: să cultivă pe plantațiile sale fragi.
Prima dată el a adus din Rusia numai răsaduri. Tufele au rezistat perfect la un drum lung şi s-au prins cu succes la locul nou – într-un sol fertil, gras, au dat fructe. Pomuşoarele au crescut foarte mari și suculente, dar ... nu au fost fragi. Le lipsea aroma foarte unică, incomparabilă a poienilor de fragi, de care îşi aducea aminte fermierul american care şi-a petrecut copilăria în zonele împădurite din Rusia Centrală. A doua oară el a adus fragi împreună cu sol, cu care a plantat tufe în pământ.
Din nou eșec. A treia oară, ținând seama de greșelile din trecut, americanul persistent a colectat toate ierburile din jurul fragilor, în speranța că selecția florei vecine îi va aduce succes absolut. Cea de-a treia încercare nereușită a aplanat entuziasmul său. El în sfârşit a înţeles că fragile vor fi fragi doar pe propriul pământ - nu întâmplător numele elocvent ne amintește de acest lucru.(Zemleanica (fragi) –zemplea(pământ) : jocul cuvintelor, numele se asociază cu pământ – trad.
Dar omul? S-ar părea că el literalmente nu are rădăcini, el este liber să se miște în orice direcție și poate să se retragă la orice distanță.
Este cunoscut un caz, atunci când la un pacient fără speranță în spital a venit mama bătrână. Medicii care au încetat să lupte pentru viața pacientului său, au privit cu uimire cum acesta a "înviat din morți".
S-a dovedit că mama lui a adus cu ea pământ luat din curtea casei părinteşti și cu ajutorul lui a tratat feciorul său, amestecând pământul cu apa de băut. Iată ce lecție de medicină populară a predat o femeie semi-analfabetă specialiştilor cu diplome.
Dar rădăcinile omului nu sunt doar pământul pe care el a făcut prima suflare în viață. Sunt obiceiuri, tradiții ale poporului, modul de viață şi acele legi nescrise după care au trăit strămoşii, cu pierderea rădăcinilor, acestei baze importante de viață, omul sau îşi pierde caracterul unic ca şi fragile într-o țară străină, sau aidoma unei flori, în pofida parfumului și bunăstării exterioare va muri încet ...
Sursa: vk.com