ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În următorii 50 de ani, câmpurile fertile din sudul României ar putea fi complet acoperite de nisip
 

În locul câmpurilor pline de cereale din urmă cu câteva zeci de ani, în judeţul Dolj au apărut dune, informează Digi24. Din cauza precipitaţiilor reduse şi a temperaturilor foarte ridicate din ultimii ani, pământul se transformă în nisip.

În comuna Sadova, peste 2000 de hectare sunt acoperite cu nisip, adică mai mult de jumătate din totalul terenurilor agricole ale comunei. Agricultorii se gândesc să se reorienteze către culturi exotice, potrivite noului tip de sol şi de climă.

Temperatura, în ultimii ani, a crescut cu 0,2 grade Celsius. E destul de mult la nivelul zonei. A creat probleme pentru cartof, tomate, dar ne-a dat posibilitatea să aclimatizăm noi specii cum ar fi cartoful dulce, batatul, kiwi”, sau chiar şi arahide, spune Vasile Toma, secretar științific în stațiunea de cercetare Dăbuleni.

În ultimii cinci ani, autorităţile din Dolj au plantat 2500 de hectare de păduri pentru a opri deşertificarea. Este însă doar o picătură în ocean, spun specialiştii.

Ar trebui să fie înființate perdele de protecție în fiecare parcelă mare care să preîntâmpine fenomenul de eroziune”, arată Octavian Popa, consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Dolj.

Specialiştii mai spun că, în următorii 50 de ani, câmpurile fertile din sudul României ar putea fi complet acoperite de nisip.

 

Sursa

Luni, 11 august 2014
Vizualizări: 1720

Citiţi de asemenea

Locurile abandonate, împrăștiate în diferite colțuri ale planetei noastre, sperie și fascinează în același timp. Datorit...
295
Copacii nu numai că sînt capabili să îmbunătățească bunăstarea, capacitatea de concentrare și viteza de reacție a omului...
268
Brandul „Viorica”– temelia celei mai mari companii de produse cosmetice și parfumerie din Republica Moldova – a fost rem...
173
”Studiile oamenilor de știință arată că acest volum de fitoncide este capabil să distrugă cel mai mare număr de microbi ...
212