În Spania a fost creat o fundație ce vrea să elimine uzura morală programată a mărfurilor

/ Vizionări: 4406
Tag-uri:

В Испании создали фонд, который хочет положить конец запланированному устареванию товаров

Compania Feniss fundacion propune certificarea tuturor întreprinderilor ce produc mărfuri fără programarea uzurii rapide a produselor. Astfel, fundația dorește să atragă atenția opiniei publice față de problema producției mărfurilor de unică folosință, care ajung foarte rapid la gunoi.

Un grup de întreprinzători și inventatori din Barcelona au creat fundația Feniss, scopul căreia este susținerea metodelor durabile de producție a mărfurilor și serviciilor. Activitatea fundației este îndreptată spre crearea unui model economic sustenabil și sporirea informării cetățenilor în domeniul producției și protecției mediului.

Snowden: 80% dintre produsele din SUA sînt periculoase! (+Video)
Snowden: 80% dintre produsele din SUA sînt periculoase! (+Video)

În lupta cu uzura planificată, Fundația vrea să elaboreze certificatul „ISSOP” (Inovații Sustenabile fără Uzură Planificată), ce va diferenția întreprinderile ce corespund acestor cerințe și oferă reparația articolelor lor la un preț mai mic decît costul unor produse noi sau mai mult de doi ani garanție în conformitate cu legislația.

Se preconizează eliberarea gratuită a certificatului ISSOP, însă compania va trebui să treacă un test la sustenabilitate. De asemenea, companiile, ce colaborează cu fundația, vor beneficia de facilități fiscale în mărime de 35% din suma donată pentru dezvoltarea acestei mișcări.

Potrivit datelor fundației, ponderea tehnicii ce iese din funcțiune timp de 5 ani din cauza problemelor tehnice s-a dublat în perioada 2004-2012.

Aceasta nu e singura inițiativă în lupta cu uzura planificată la producția mărfurilor. Astfel, autoritățile din Franța preconizează să introducă o pedeapsă cu închisoarea pe termen de 2 ani, sau a amenzii în mărime de 300 de mii de euro pentru agenții economici ce-și programează produsul la o durată de viață redusă. Legea urmează a fi ratificată în timpul apropiat.

 

 

Sursa: rodovid.me