ecology: ru md
Video prezentarea proiectul Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Indice de calitate a PIB-ului ia în considerare costurile ecologiceIndice de calitate a PIB-ului  ia în considerare costurile ecologice


Indice de calitate al economistului verde Niu Wenyuan evaluează economia nu numai după volum, dar, de asemenea, dezvoltarea durabilă, egalitatea socială şi impactul asupra mediului.

Din toate eforturile privind îmbunătăţirea mediului înconjurător în China, probabil, nimic nu este atât de enigmatic şi deosebit de important, ca reevaluarea statistică, introdusă de Niu Wenyuan.

Dlui este economist superior şi consilier în cadrul guvernului şi încearcă să dezveţe liderii politici din ţară de obsesia cu creşterea PIB-ului. Aceasta este o sarcină dificilă. Opt ani în urmă, Niu a încercat, dar nu a reuşit, să introducă un PIB-ul „verde”, care ar fi inclus în evaluarea progresului economic din China costurile asociate de protecţia mediului înconjurător.

Propunerea a fost respinsă de conducătorii provinciilor, care se temeau că realizările lor în PIB  şi perspectivele de promovare vor fi compromise în urma evaluării complete a daunelor aduse mediului înconjurător. Rezistentul Niu a revenit la luptă cu o un nou "indice de calitate a PIB-ului", care evaluează economia, nu numai după volum, dar, de asemenea, dezvoltarea durabilă, egalitatea socială şi impactul asupra mediului înconjurător.

Lansat în această vară, indicele este mai degrabă o sarcină academică, decât un indicator al priorităţilor guvernamentale. Dar acesta a provocat dezbateri aprinse, datorită poziţiei influente lui Niu, care este consilier în Consiliul de Stat, conducător al lucrărilor de cercetare la Academia Chineză de Ştiinţe şi director al societăţii chineze pentru economie ecologică.

 

Indice de calitate a PIB-ului ia în considerare costurile ecologice

 

Unele personalităţi oficiale chineze sunt supărate că indicii economici din provinciile lor sunt mai puţin impresionante atunci când se iau în considerare factorii suplimentari. Deşi alţii câştigă. Reieşind mai mult din calitate decât din cantitate PIB, provincia Guangdong a căzut de la prima poziţie pe a treia, în timp ce Zhejiang s-a ridicat de la locul patru pe prim plan.

"Indicele de calitate a PIB-ului este sub presiune politică, însă nu din partea  guvernul central, ci la nivelul local", - a declarat Niu într-un interviu  The Guardian, în biroul lui la Academia Chineză de Ştiinţe. "În ultimele zile am primit o mulţime de telefoane de la birourile şefilor provinciilor cu întrebarea de ce ei au fost cotaţi atât de jos".

Formula Niu combină cinci elemente: calitatea economiei, care presupune  volumul necesar al resurselor şi energiei pentru a produce 10.000 de yuani din PIB, calitatea societăţii, inclusiv diferenţa de venituri între bogaţi şi săraci, care poate duce la tulburări devastatoare, calitatea mediului înconjurător, în limitele căreia sunt evaluate cantităţii de deşeuri şi de dioxid de carbon produs la 10.000 de yuani de activitate economică; calitatea vieţii care include durata medie de viaţă  şi alţi indicatori de dezvoltare umană; precum şi controlul administrării, care estimează proporţia veniturilor fiscale utilizate pentru siguranţa publică, stabilitatea infrastructurii şi ponderea funcţionarilor în totalul populaţiei.

 

Indice de calitate a PIB-ului ia în considerare costurile ecologice

 

Puţine guverne utilizează indice de calitate a PIB-ului, dar poate acest lucru va da un nou imbold la Summit-ul ONU de la Rio+20 în următorul an. Acest lucru poate părea complicat, dar în comparaţie cu nefericitul PIB-ul verde, în conformitate cu Niu, indicele de calitate este mai uşor de înţeles şi de calculat, pentru că aceasta se bazează pe statisticile guvernamentale deja existente. PIB-ul verde forţează funcţionarii să adune date suplimentare.

Acest lucru a dat oficialilor din unele provincii o scuză pentru a termina testul, spunând că este prea dificil. Se crede că Guvernul continuă să conducă statisticile verde ale PIB-ului, însă ele sunt păstrate secrete.  "Un motiv au fost presiuni politice din partea liderilor locali care credeau că PIB-ul verde ar submina perspectivele lor de promovare. Un alt motiv, chipurile acesta a fost prea complicat şi societatea nu l-a înţeles Acum am simplificat teoria".

Indicele de calitate a PIB-ului – este una din numeroasele oferte în toată lumea de a folosi teoria economică pentru o opri degradarea mediului înconjurător şi a promova valorile dezvoltării durabile. Extrem de puţine guverne utilizează astfel de indicatori, dar probabil acestui lucru va fi dat un nou imbold la Summit-ul ONU Rio +20 în anul viitor. Anul trecut, India a anunţat că va deveni prima ţară din lume care îşi va asuma obligaţia de a publica raporturi despre "capitalul natural".

 

 

Sursa: facepla.net

 

Duminică, 06 noiembrie 2011
Vizualizări: 1742

Citiţi de asemenea

Catastrofa ecologică de la Strășeni amenință tot mai mult nu doar locuitorii din zonă, dar și pe cei din capitală. Probl...
27
Stația interplanetară NASA/JPL Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) continuă să lucreze în numele științei pe orbita planet...
61
O pasăre isteață. Nu întotdeauna oamenii văd în păsări creaturi inteligente. Poate că ei nu cunosc prea bine păsările? A...
77
"Cel mai bun lucru din faptul că sînt vegetarian este că știu că nu fac rău animalelor. În al doilea rînd, am mai multă putere. Sînt mult mai puternic decît atunci cînd mîncam carne...
155