Indonezia, insula Papua, rezervaţia naturală «Raja Ampat»
Există astfel de locuri pe pământ la care noi nici măcar nu visăm, deoarece ele sunt dificile de accesat, puțin cunoscute și atît de îndepărtate de lumea civilizată că este foarte greu și se pare chiar uneori imposibil, de a ajunge acolo. Unul dintre aceste locuri am avut norocul să-l vizitez. Acest loc se numeşte Raja Ampat şi este o rezervaţie naturală, situată în vîrful de nord-vest al insulei Papua Noua Guinee, ce aparţine Indoneziei. Aria naturală se compune dintr-un număr mare de insule, pe unele din care nici nu a păşit piciorul uman.
Lumea subacvatică şi terestră de aici reprezintă o natură virgină, neatinsă. Diversitatea de corali şi de locuitori de mare este atât de vastă, încît la aproape fiecare scufundare te simţi un începător, dacă nu pentru știință, atunci, cel puțin, pentru sine. Deși, deseori se produce un lucru opus. Descoperirea de noi specii de floră și faună nu este o raritate și foarte multe animale se găsesc doar aici. Iar, diversitatea lor depăşeşte toate zonele cunoscute din lume.
Îndepărtarea de lumea civilizată, acces dificil permit naturii să păstreze aspectul ei sălbatic. Deși, desigur, progresul civilizației "ajunge și aici şi mă bucură faptul că autoritățile locale sunt îngrijorate de această problemă, declarând această regiune protejată”.
Dacă să vorbim despre scufundări, ele sunt destul de diverse. Ca şi peste tot, există locuri liniștite unde începătorii se pot scufunda, dar sunt şi multe alte ape cu un curent imprevizibil, foarte puternic, pereții verticali care se întind într-un abis albastru, reciful plat cu grădini de corali, mai precis, păduri. Vizibilitatea este variabilă și depinde de ora zilei, în medie constituie 20-25 de metri, temperatura apei este de aproximativ 30 de grade.
Există numeroase peşteri şi grote, care reprezintă pentru scafandrii o direcţie destul de interesantă în această zonă.
Al doilea război mondial nu a trecut pe alături de regiune, lăsând urme impresionante de obiecte, nave, avioane scufundate, care, de asemenea, nu sunt explorate în majoritatea lor. Cred că în viitorul apropiat, aceste locuri vor deveni un magnet pentru iubitorii de fier din toată lumea.
Trebuie să spun că aici lumea macro subacvatică depăşeşte cu o mie de ori ascetismul sever al insulelor Galapagos și cele mai vii recife din Marea Roșie, vor părea doar un deșert în comparație cu Raja Ampat. Diving-ul de aici este în stadiul inițial de dezvoltare. Pe un teritoriu vast navighează doar 10 nave şi cîteva hoteluri oferă scufundări delphi în apropierea Sorong. În timpul safari de 10 zile, doar o singură dată ne-am întâlnit pe o barcă cu confraţii pinipede și de două ori am observat scufundări delphi. Sentimentul că aici este un adevărat capăt al lumii, neatins de civilizaţie, m-a bântuit de-a lungul călătoriei. Doar aborigenii pe bărci tradiţionale, întâlniţi ocazional, ne-au arătat că totuşi oamenii aici trăiesc. Și roadele civilizației sub formă de bărci cu motoare, haine (cum ar fi blugi și maiouri cu inscripţii) au ajuns până aici.
Dar, bucuria autentică și curiozitatea cu care sunt întâmpinaţi străinii, doar subliniază că oaspeții din lumea civilizată nu rătăcesc deseori aici.
Scufundările de acolo, dau de înţeles că, din cauza locurilor puțin cunoscute şi în scopuri de siguranță, ghizii de scufundare conduc grupurile în locurile care sunt familiare pentru ei, iar aceste locuri sunt mult mai puţine decît traseele neexplorate din regiune. Acest lucru doar subliniază faptul că diving-ul în această zonă este destul de promițător. Traseele pentru scafandrii din Egipt, Thailanda, Maldive, devenite plictisitoare, din cele exotice s-au transformat în tururi de diving standard. Și un scafandru mai mult sau mai puțin experimentat, deja cunoaşte aceste căi. Iar, descoperirea locurilor noi și necunoscute la un scafandru este mult mai pronunțată decît la turiştii cu alte hobby-uri.
Diving-ul, în rîul ... care curge în ocean poate fi comparat cu rafting pe un râu de munte, în care nu este clar în ce corp de apă te scufunzi .... râu, lac sau ocean. Curentul este atît de puternic, încît nu poţi să te agăţi de numeroasele pietre. Direcția curentului se schimbă brusc şi rapid, creând vîrtejuri de apă care te atrag la adâncime sau te aruncă la suprafață. Navigând în acest flux, trebuie să eviţi obstacolele din pietrele uriașe și copacii care stau în calea ta. Aici, în apele oceanului, am admirat un peisaj destul de neobișnuit : frunze îngălbenite de mangrove acumulate în grămezi imense.
Irealitatea celor petrecute a fost subliniată de prezența peștilor, coralilor și altor locuitori de mare, ceea ce semăna mai mult cu un vis. Şi acum, cînd descriu această situație, îmi apare un gînd, oare a fost un adevăr sau ... poate un vis ....
Autor: Andrei Lihaciov
Sursa: divers.by