ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Inelele arborilor japonezi ascundeau raze cosmice din secolul VIII
 

 

Urmele lăsate de radiaţia emisă de un eveniment cosmic misterios - produs în anul 774 sau 775 e.n. - au fost descoperite în inelele unor trunchiuri de arbori de către cercetătorii japonezi, care nu au putut însă să găsească o explicaţie satisfăcătoare pentru acest fenomen, informează lematin.ch.

 

Cercetătorul Fusa Miyake şi colegii săi de la Universitatea din Nagoya (Japonia) au analizat urmele de carbon 14 (o varietate radioactivă de carbon care se formează atunci cînd razele cosmice traversează atomii din atmosfera terestră) prezente în inelele de creştere a doi cedri din Japonia (Cryptomeria japonica).

În inelele celor doi arbori care corespundeau anilor 774 şi 775 e.n., savanţii niponi au descoperit o creştere puternică şi rapidă a concentraţiei de carbon 14, de circa 1,2%. O astfel de creştere este de 20 de ori mai mare faţă de variaţiile atribuite fluctuaţiei activităţii solare, au explicat cercetătorii japonezi, al căror studiu a fost publicat, duminică, în revista Nature.

Fenomenul aflat la originea acestui "vîrf" al concentraţiei de carbon 14 în anul 775 e.n. "nu a putut fi localizat într-o zonă unică", întrucît el corespunde cu rezultatele altor măsurători - mai puţin precise însă în privinţa datării - deja realizate pe arbori din America de Nord şi din Europa. Aceste măsurători au evidenţiat o creştere a concentraţiei de carbon 14 de circa 7,2% pe parcursul unui interval de zece ani (775 - 785 e.n.).

"Pentru a produce o astfel de cantitate de carbon 14 în atmosfera terestră a anului 775 e.n., intensitatea razelor cosmice a trebuit să crească considerabil", au precizat savanţii niponi. Însă sursa acestui fenomen nu poate fi descifrată în ciclul activităţii solare, de o durată medie de 11 ani, a cărui amplitudine asupra carbonului 14 este mult mai mică (de circa 0,3%) în comparaţie cu cea descoperită în inelele arborilor din Japonia.

"Doar două fenomene cunoscute pînă în prezent ar fi putut schimba intensitatea razelor cosmice pe parcursul unui singur an: explozia unei supernove sau o furtună de protoni" ce a izbucnit cu ocazia unei erupţii solare masive, consideră autorii studiului.

Însă niciunul dintre aceste două fenomene nu a fost vreodată înregistrat pe Terra şi, presupunînd că cel puţin unul dintre ele s-a produs într-adevăr, nu au lăsat nicio urmă doveditoare, au adăugat specialiştii japonezi. "În stadiul actual al cunoştinţelor noastre ştiinţifice, nu putem să precizăm cauzele acestui eveniment", au afirmat în concluzie oamenii de ştiinţă niponi.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Joi, 07 iunie 2012
Vizualizări: 1937

Citiţi de asemenea

Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
53
În gospodăria ecologică ”VioPark Varnița” a nins. Cîmpiile, lacurile și vegetația au îmbrăcat straie albe, iar peisajele...
96
Această brînză de vaci nu provoacă fermentație în intestin, se digeră bine și are un gust plăcut. Încercați să pregăti...
268
SUA lansează primul sistem plutitor Ocean Cleanup, care va curăța oceanul de resturile de plastic, a declarat pe 8 sep...
134