ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Influenţa telefoanelor mobile asupra sănătăţii: erori, inexactităţi şi libertatea de interpretareInfluenţa telefoanelor mobile asupra sănătăţii: erori, inexactităţi şi libertatea de interpretareFără să mai aştepte de la savanţi o concluzie inteligibilă privind pericolul de comunicare celulară, autorităţile celui mai “verde” oraş  din SUA s-au aventurat să dicteze condiţiile lor producătorilor telefoanelor mobile.

În 2007, San Francisco, primul din mega-oraşe ale SUA, a interzis pungile de plastic. Săptămâna trecută, legislatorii lui din nou s-au arătat novatori. 10 din 11 membri ai consiliului municipal au votat în favoarea adoptării unei legi fără precedent, care interzice vânzarea telefoanelor mobile, fără indicarea nivelului de radiaţie. Şi nu este vorba despre cîteva linii cu caractere mărunte în documentaţia tehnică. Cumpărătorii trebuie să vadă acest nivel pe vitrină, alături de preţ.

Rata specifică de absorbţie (Specific Absorption Rate - SAR) arată câţi waţi de câmp electromagnetic oferă într-o secundă un telefon mobil la un kilogram de corp al individului, care utilizează comunicarea celulară. (În Rusia, radiaţia este măsurată în waţi la un centimetru.)

Consumatorul, desigur, nu are nevoie să înţeleagă astfel de subtilităţi. Este suficient să ştie: cu cât mai mică este SAR, cu atît mai bun este telefonul mobil.

Producătorii de telefoane mobile nu sunt de acord cu această abordare, deoarece cred în siguranţa comunicării celulare moderne.

Toate modelele, prezentate pe piaţa americană de desfacere, nu depăşesc valoarea maximă a SAR, stabilită de către Asociaţia producătorilor ai echipamentelor pentru comunicare mobilă (Cellular Telecommunicatons Industry Association, CTIA). Pentru părţile vitale ale corpului (în primul rînd, se presupune capul) este  1,6 W / kg pentru 1 gr de ţesuturi de celule. Pentru membre - 4 W / kg. Iar întregului corp este permis să absoarbă deodată nu mai mult de 0,08 W / kg.

Comisia Federală de Comunicaţii (Federal Communications Commission) nu certifică aparate, ale căror SAR depăşeşte aceste valori.

Testarea telefoanelor mobile efectuată de către CTIA, precum şi de organizaţiile de tip Grupul de lucru pentru mediul înconjurător (Environmental Working Group, EWG), arată la diverse modele o diferenţă de SAR de la 0,12 pînă la 1,58 W/ kg pe cap de locuitor.

Reprezentanţii industriei de celulare nu văd nici un sens să ia în considerare zecimile unui coeficient în limitele standardului. Ei cred: pentru corpul uman 0,12 sau 1,58 W / kg sunt la fel de inofensive.

BEWG nu numai că nu este de acord cu acest lucru, dar şi contestează valorile maxime de SAR, stabilite de către CTIA. Ecologiştilor li este greu să înţeleagă de ce pentru un astfel de organ util ca creierului, sarcina maximă este de 20 de ori mai mare, decât pentru întregul corp.

10 din 11 membri ai Consiliului orăşenesc San Francisco, nu şi-au pus scopul să înţeleagă nuanţele ciudate. Pentru ei principalul lucru este informarea maximă a consumatorilor.

Primarul San Francisco, Gavin Newsom, sprijină această abordare. Şi pentru el este important ca legea adoptată să încurajeze companiile producătoare să producă telefoane cu cel mai scăzut nivel de radiaţii.

Nu există nici o îndoială că primarul, un utilizator activ al iPhon-ului (1,39 W / kg), va semna legea, adoptată după discuţii publice timp de 10 zile.

Sean Elsbernd, care singur a votat împotriva promovării industriei celulare, nu împărtăşeşte încrederea colegilor săi. Având în vedere oamenii de ştiinţă, el a spus: "Noi ar trebui să lăsăm lucrurile profesioniştilor."Meşterul la lucru se cunoaşte

O lună în urmă, profesioniştii din proiectul ştiinţific Interphone, organizat de Agenţia Internaţională de Cercetări asupra Cancerului pe lîngă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a publicat rezultatele senzaţionale unor studii pe scară largă. Scopul lor a fost de a dovedi sau a infirma legătura între utilizarea mobilelor şi apariţia tumorilor cerebrale.

Organizaţia internaţională pentru mediu Greanpeace a efectuat un rating de cele mai verzi IT-companii din lume. Pentru a şaptea oară rating-ul conduce Nokia finlandeză. Alţi furnizori, de asemenea, îi ţin isonul.
 
Dar senzaţia a fost doar că profesioniştii nu au reuşit să furnizeze un răspuns coerent, definitiv. Verdictul oficial este: cercetătorii nu au descoperit nici o dovadă directă a efectelor nocive ale telefonul mobil. Cuvinte-cheie - "nu au reuşit".

Buletinele de ştiri, adesea, le-au ignorant, anunţând telefoane mobile, în sfârşit, inofensive. Dar o analiză mai profundă a studiului, totuşi a bucurat cât optimiştii, atât şi pesimiştii. S-a dovedit că utilizarea regulată, dar moderată de telefoane celulare nu numai creşte, dar, de asemenea, reduce riscul de tumori cerebrale! Cu 20%! Însă, pentru cei, care “îşi risipesc creierii” mai mult de 30 minute pe zi, riscul creşte în continuare. Şi în plus, cu 40%.

Anticipând surpriza scepticilor, cercetătorii au fost forţaţi să recunoască: motivul pentru astfel de rezultate paradoxale ar putea fi erori şi inexactităţi.

Oare acest studiu pe scară largă a fost inutil? Nu, deoarece în cele din urmă am primit de la un profesionist competent, manager al proiectulu, Elisabeth Cardis sfaturi foarte valoroase: "Nu voi considera neînţelept, dacă dvs. aţi prefera SMS-uri conversaţiilor, precum şi veţi utiliza căşti pentru convorbiri la telefon mobil.

 

Vladimir Pavloveţ

 

Sursa

Luni, 05 iulie 2010
Vizualizări: 4096

Citiţi de asemenea

1. Alergie.2 linguri de rădăcini tocate sînt infuzate timp de 2 ore într-un 1 pahar cu apă rece. Beți cîte 1/3 cană de 3...
142
Pregătim un ceai de ghimbir magic. El îmbunătățește circulația sîngelui, tonifică, protejează împotriva răcelii și încăl...
104
Natura ne oferă o mulțime de surse de energie ușor accesibile: vînt, soare, apă. Folosim doar o mică parte din ceea ce...
85
Cu fiecare an, impactul schimbărilor climatice globale devine tot mai perceptibil. Se crede că una dintre cauzele sporir...
59