Îngheţată din fructe de pădure
Îngheţată din fructe de pădure
Luna iulie este vremea colectării în masă a fructelor de pădure. Coacăza, zmeura, agrişe, mure, căpşune, afine... Este important nu numai să colectezi roada, cultivată cu grijă, ci şi să o păstrezi, fără a pierde vitaminele, gustul şi aroma. Cel mai "sănătos" mod de păstrare a fructelor - congelarea. Dacă aveţi timp şi locul în congelator, pregătiţi îngheţata de casă din fructe de pădure, frogurt, şerbet sau caramele.
Istoria îngheţatei
Îngheţata este produsul preferat al copiilor şi adulţilor. Ca şi alte lucruri preferate, ea este înconjurată de multe legende, şi acum este dificil să determini care dintre acestea sunt adevărate, şi care – sunt plăsmuirile producătorilor.
Se spune, că împăratul roman Neron Claudius a fost nebun după băuturi din fructe congelate (predecesorii şerbetului modern). El trimitea sclavii la munte pentru zăpadă şi gheaţă, în care apoi congelau şi păstrau pentru el sucuri de fructe cu miez. Conform altei versiuni, Marco Polo a adus reţeta "gheţii de fructe" în Italia din China, iar Caterina de Medici, cunoscută pentru preferinţele sale gastronomice, a făcut cunoscută curtei franceze îngheţata, după căsătoria cu Henry de Valois. Este populară, de asemenea, legenda despre regele englez Charles I, pentru care bucătarul-şef de curte a inventat îngheţata delicioasă, şi Charles îi plătea mijloace de întreţinere speciale, pentru ca această reţetă unică să rămană în taină. După răsturnarea şi executarea regelui receta, totuţi, a devenit cunoscută curtenilor. Toate aceste poveşti frumoase, dacă şi au existat, nu au lăsat în urma sa niciun document istoric.
În realitate, înaintea apariţiei şi dezvoltării înstalaţiilor de refrigerare, îngheţata a fost un lux pe care îşi puteau permite aleşii în zilele sărbătorilor majore. Producerea şi păstrarea îngheţatei necesita cheltuieli mari ale forţei de muncă. Gheaţa, o tăiau iarna în iazuri şi lacuri şi o depozitau în cantităţi mari, în case speciale subterane de gheaţă - găuri mari, finisate în lemn şi termoizolate cu paie. În secolul al 17-lea au fost descoperite tehnologiile de răcire (dizolvarea sărurilor în apă şi amestecarea sărurilor cu zăpada şi gheaţa), iar în secolul 19 - a fost inventat aparatul pentru fabricarea îngheţatei. La mijlocul secolului 20 în Marea Britanie au inventat aşa-numita îngheţată moale, care conţinea mai mult aer şi costul căreia, respectiv, era mai redus. Anume aceste descoperiri şi invenţii, în final, au făcut din îngheţată o delicateţă publică favorită.
Există mai multe tipuri de deserturi congelate, care în viaţa cotidiană sunt numite pur şi simplu “îngheţată”. Acestea diferă prin conţinutul grăsimelor lactate, proteine, zahăr, ouă şi alte ingrediente.
Îngheţata de casă
Îngheţata de casă din fructe de pădure este un produs natural şi uşor de fabricat. Destinată pentru păstrare în congelator, îngheţata făcută acasă nu conţine emulgatori artificiali şi conservanţi, iar cantitatea de grăsimi şi zahăr, o decideţi dvs. Datorită conţinutului ridicat de fructe, puteţi, cu siguranţă, socoti o porţiune de îngheţată ca un punct din cei 5 pe zi. După încercarea a câteva reţete, vreau să le împărtăşesc cititorilor.
Diferite fructe necesită diferită forţă de muncă şi timp. Dacă utilizaţi coacăza roşie, zmeură, mure, afine şi căpşuni după folosirea unui blender veţi avea nevoie de zdrobirea boabelor prin sită, pentru că unele soiuri ale acestor fructe conţin seminţe tari, destul de mari. Cel mai bun rezultat am obţinut cu coacăza neagră, pe care am colectat-o de la această fermă de autodeservire: lucrul cu ea este rapid şi uşor, nu necesită eforturi, iar îngheţata are o culoare uimitoare, gust şi consistenţă (să nu mai vorbim de conţinut de vitamine în boabe).
Disponibilitatea echipamentului special pentru îngheţată facilitează procesul, dar şi fără el puteţi face o îngheţată foarte gustoasă. În acest caz, va trebui să scoateţi îngheţata din congelator la fiecare oră şi s-o amestecaţi cu atenţie, astfel încât să nu să se formeze cristalele de gheaţă.
Odată cu fructe de pădure, puteţi utiliza alte fructe, sucuri sau cocteiluri din fructe.
În îngheţata, produsă industrial, adesea sunt folosite ouă sau albuşuri de ou bătute, care se introduc în amestec înainte de congelare. Ouăle sunt un emulgator natural (ele adăuga moliciune şi omogenitate în produsul final). În condiţiile de casă, adăugarea ouălelor crude nu este inofensivă, aşa că nu vă recomand utilizarea lor. Gustul produsului, de fapt, nu este afectat.
Pentru pregătire comletă trebuie să ţineţi îngheţata în congelator 6-8 ore.
Frogurt (iaurt congelat cu fructe)
Zdrobiţi boabe într-un blender, şi dacă este necesar, tulpinaţi amestecul printr-o sită pentru a scăpa de sîmbure mare. Amestecaţi fructele de pădure cu iaurtul natural sau Fromage frais de o grăsime dorită, adăugaţi vanilie şi zahăr pudră după gust. Amestecaţi până când zahărul nu se dizolvă. Puteţi adăuga câteva boabe întregi. Congelaţi în aparatul special de făcut îngheţată sau în congelator.
Şerbet (suc de fructe congelat cu piure de fructe)
* 500 g de fructe de pădure (se potriveşte bine coacăza roşie sau neagră, zmeura, răchiţele, precum şi harbuzul sau zămosul. În loc de fructe de pădure, puteţi utiliza numai miezul de citrice)
* 5 linguri de suc de portocale sau de lămâie
* zahăr pudră după gust
Zdrobiţi boabele într-un blender, şi dacă este necesar, tulpinaţi amestecul printr-o sită pentru a scăpa de sîmburi mari. Adăugaţi suc şi zahăr după gust, amestecaţi bine până la dizolvare completă. Dacă desertul este destinat pentru adulţi, puteţi adăuga în amestec câteva linguri de vodcă. Îngheţaţi în aparatul pentru pregătirea îngheţatei sau în congelator.
Traducere articolului