Instituţiile de învăţămînt din Moldova trec la surse alternative de energie termică
Instituţiile de învăţămînt din Moldova trec la surse alternative de energie termică
20 de instituţii de învăţămînt din 18 sate din raioanele Hînceşti, Teleneşti, Sîngerei şi Făleşti vor fi conectate la sisteme termice pe bază de biomasă în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Experţii spun că, în urma implementării proiectului, acestea vor plăti pentru consumul de agent termic, în medie, de 2-3 ori mai puţin decît pentru folosirea reurselor energetice tradiţionale, iar banii economisiţi vor putea fi investiţi în dezvoltarea instituţiilor.
Cele 18 localităţi fac parte din al doilea set de comunităţi rurale selectate, în anul curent, pentru a accesa surse regenerabile de energie în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă. Satele participante la concurs au prezentat dovada sursei sigure de aprovizionare cu combustibil din deşeuri agricole şi a resurselor financiare pentru achiziţia combustibilului, existenţa clădirilor publice adecvate pentru a fi racordate la sisteme de încălzire pe bază de paie, existenţa depozitelor pentru stocarea baloturilor de paie, angajamentul şi motivarea comunităţii de a accesa surse alternative de energie termică.
În total, în acest an, 45 de comunităţi rurale au fost selectate pentru a-şi conecta instituţiile publice la sisteme moderne de producere a energiei din biomasă. Datorită noii surse de energie, peste 18.000 de persoane îşi vor spori confortul termic.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este lansat pe o perioadă de patru ani – pînă în 2014. Bugetul total al proiectului este de 14,56 milioane de euro, dintre care 14 milioane sînt acordate de Uniunea Europeană şi iar alte 56 de mii de către PNUD Moldova.
Sursa: noi.md