Insula Socotra — peisaje exotice (Foto)
Insula Socotra - peisaje exotice (Foto)
Insula Socotra este situată la aproximativ 350 km la sud de la Peninsula Arabică, însă, uitându-ne la peisajul ei suprarealist, aceasta poate fi confundată cu o altă planetă. Spre deosebire de majoritatea insulelor, Socotra nu a fost formată în urma activităţii vulcanice - mai degrabă, ea a fost cândva o parte a continentului african şi s-a despicat de Africa cu aproximativ 6 milioane de ani în urmă. Ca urmare a izolării prelungite pe Socotra au apărut plante de forme unice care nu se găsesc nicăieri altundeva pe planetă.
Una din cele mai remarcabile plante - arbore dragon de Socotra în formă de o umbrelă uriaşă. Străbunii au folosit sucul lui roşu, "sânge de dragon", în medicină şi în calitate de vopsea.
Copacii draconici par a fi mai ireali în timpul înfloririi. Din păcate, aceşti copaci sunt considerate o specie pe cale de dispariţie. Mai mult decât atât, Socotra face parte din cele zece insule din lume cu flora pe cale de dispariţie.
Insula este situată în trei zone geografice: câmpiile înguste ale coastei, platoul calcaros străpuns de peşteri carstice şi creasta montană Haggier în centru, la 1525 m de înălţime. Peşterile mari sculptate în stânci sunt adăpost pentru lilieci - singurele mamifere pe Socotra.
Chiar şi plajele din Socotra au un aspect ciudat, nelumesc. Pe insulă locuiesc crabi, care construiesc case mici pe nisip. În unele locuri, puteţi vedea mii de castele din nisip pe plajă.
Pe plajă, când nisipul este înlocuit cu stânci, algele de culoare verde strălucitoare oferă peisajului un aspect fantastic.
Condorii egipteni sunt cei mai răspândiţi locuitori ai insulei, cu ciocurile lor galbene se potrivesc perfect cu un peisaj straniu al Socotrei. Pe insulă trăiesc o mulţime de păsări, inclusiv mai multe specii endemice – care nu sunt găsite nicăieri altundeva, cum ar fi graurul de Socotra, nectarinia violacea de Socotra, vrăbie de Socotra ( passer insularis) şi phynchostruthus socotranus. Acestea sunt, de asemenea, ameninţate cu dispariţia.
Roza deşertului sau adenium - cea mai apropiată rudă a suculentelor din regiunile tropicale din Africa şi Peninsula Arabică, arată nu mai puţin straniu.
În ciuda condiţiilor de trai dificile, pe Socotra locuiesc aproximativ 50.000 de oameni. Locuitorii insulei sunt oamenii veseli şi auto-suficienţi, cu o perspectivă optimistă asupra vieţii. Sezoane de vreme rea şi lipsa de conexiune de transport regulat până nu demult au dus la izolarea locuitorilor de pe insula Socotra, precum şi a vecinilor lor biologici – reprezentanţii florei şi faunei. Prin urmare, populaţia locală indigenă aproape că nu a simţit nici o influenţă a lumii din afară.