ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Insula spaniolă se va asigura cu 100 % de energie din surse regenerabile
 

El Hierro, cea mai mică din Insulele Canare din Spania demonstrează  toate posibilitățile de utilizare a energiei din surse regenerabile, intenționând să devină prima insulă din lume complet independentă de alimentare externă.

Acest lucru va fi posibil datorită unui parc eolian de 11,5 MW.

Pe insula El Hierro, cu o populație de peste 10 mii, sunt deja instalate în apă turbine, care generează electricitate, iar după lansarea centralei electrice eoliene ea va deveni prima insulă din lume, care va fi asigurată cu sistemul stabil de alimentare cu energie prin eforturile combinate ale vântului și apei.
Pe insulă nu există nici o conexiune la rețelele electrice externe.

Turbinele eoliene vor genera suficientă energie pentru a satisface nevoile sectorului de locuințe și pentru uzina de desalinizare situată pe insulă.
Surplusuri de energie de la turbinele eoliene vor fi folosite pentru a pompa apa proaspătă dintr-un rezervor inferior, situat lângă port, în unul mai mare care se află într-un crater vulcanic la aproximativ 2300 de picioare (701.04 de metri) deasupra nivelului mării. Și atunci când puterea eoliană nu va fi suficientă sau la un calm deplin, apa va fi canalizată prin turbine în rezervorul de mai jos, producând energie electrică.
"Acest sistem asigură furnizarea neîntreruptă a energiei electrice", - spune Juan Manuel Quintero, director al centralei electrice eoliene Gorona del Viento în valoare de 110 milioane de dolari SUA.

Autoritățile insulei dețin 60 % din centrală, iar 30 % sunt deținute                                                                                                                                                                                                                        de compania de energie spaniolă Endesa, 10 % -  de Institutul de Tehnologie local. Quintero se așteaptă ca veniturile uzinei vor crește bugetul insulei de la 1,4  la 4,2 milioane de dolari pe an.

"Acest venit poate fi utilizat în sectorul rezidențial, pentru a subvenționa prețul apei, infrastructurii și politicii sociale", - spune el.

Proiectul energetic El Hierro va reduce emisiile anuale de dioxid de carbon cu 18700 de tone și va anula consumul anual de 40.000 de barili de petrol pean.

Organizația Internațională pentru Energii Regenerabile ( IRENA) menționează insula ca un proiect inovator. Alan Gioda, specialist în istoria condițiilor climatice de la Institutul de cercetare francez, Franța IRD, spune: "Adevărata inovație lui El Hierro este că tehnicienii au reușit, fără a fi conectați la orice rețea națională, să asigure o aprovizionare stabilă cu energie electrică la 100 % din surse regenerabile, depășind toate dificultățile asociate cu natura intermitentă a vântului".

Acest lucru a fost posibil: viitorul energiei electrice din surse regenerabile a venit chiar azi. Centrala electrică eoliană de pe insula El Hierro a trezit interes din partea altor insule, oficialilor de la Aruba, Hawaii, insula Samsø, Danemarca, Oki, Japonia și Indonezia.

Și nu este singura realizare a insulei: El Hierro planifică în 2020 a trece toate 6000 de mașini pe energie electrică în cadrul unui acord de alianță cu Renault-Nissan. Giganții auto japonez și francez au aprobat bugetul de 4 miliarde de euro pentru programele sale de dezvoltare ale vehiculelor electrice și sistemelor de baterii cu scopul de a deveni liderii de piața vehiculelor cu emisii zero.

El Hierro

El Hierro

El Hierro

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 11 iunie 2014 12:39
Vizualizări: 1941

Citiţi de asemenea

Din Seninătate... dintr-o claritate cristalină... și vezi oamenii care aleargă mereu undeva, grăbindu-se să „apuce al lo...
123
Călătorul a întrebat un bătrân:— Spuneți-mi, ce susține boala cronică?— GÂNDURILE... — a urmat răspunsul.— Dar de ce oam...
104
În timpul nopții, deasupra Portugaliei a avut loc o explozie puternică. Acesta este asociată cu căderea unui meteorit, c...
263
Mahabalipuram se află la 60 km de Chennai, un mare oraș din sudul Indiei. În secolul al X-lea, locuitorii au părăsit bru...
535