Insulele Pacificului au renunţat complet la diesel în favoarea energiei solare
Tokelau a finalizat a treia și ultima parte a noului sistem de energie solară, primind laude la nivel mondial ca prima țară, care a trecut complet la energia solară. Numai există un "dar": Tokelau nu este o țară.
Aceşti trei atoli mici tropicali (câteva pete în mijlocul Pacificului de Sud), sunt un teritoriu dependent de Noua Zeelandă, al cărui program guvernamental de sprijin internațional și de dezvoltare, a alocat 7 milioane de dolari pentru finanţarea proiectului de înlocuire a sistemului energetic diesel.
"Costurile pentru energie electrică prezintă o parte importantă a bugetului Tokelau şi sunt motivul pentru care este dificil de a investi și a realiza planuri pe termen lung. Este un argument financiar evident în favoarea sistemului energetic solar”, - a declarat Michael Bassett-Smith, director al companiei PowerSmart Solar, care a condus proiectului și este cel mai mare din Noua Zeelandă operator de energie solară.
În rezultat "nu numai programul de sprijin din Noua Zeelandă va economisi banii, deoarece nu mai este nevoie de a importa diesel, dar şi Tokelau,concepe foarte clar preţul de cost al energiei".
Deși, economia locală se bazează aproape exclusiv pe vînzarea numelor de domenii și licențelor de pescuit, iar parcul auto nu are mai mult de cinci vehicule, totodată pentru a asigura populaţia care număra aproximativ 1.400 de oameni cu energie electrică, anual s-au importat mai mult de 2000 de barili de combustibil diesel, care în termeni monetari constituiau 1 milion de dolari New Zealander (825.000 de dolari).
Potrivit lui Mike Perez, responsabil de dezvoltarea economică, resursele naturale și mediul înconjurător din Tokelau, trecerea la energia solară, pe de o parte este o măsură economică, pe de altă parte, tendinţa spre durabilitatea ecologică în fața schimbărilor climatice.
"Țările industrializate, poluând atmosfera prin utilizarea combustibililor fosili, contribuie la schimbările climatice, ceea ce are un impact indirect asupra Tokelau", - a spus Perez. - Acum, când Tokelau a manifestat o iniţiativă în favoarea dezvoltării energiei solare, producând-o din sursele regenerabile, alte ţări se vor uita la noi și vor afla că şi noi am întreprins câte ceva şi ele de asemenea, trebuie să procedeze la fel".
Riscurile asociate cu creșterea nivelului mării
Situat la o înălțime de nu mai mult de doi metri deasupra nivelului mării, Tokelau este deosebit de vulnerabil la schimbările climatice și va fi printre primii care vor simţi consecințele. Potrivit lui Perez, atolii suferă deja, din cauza eroziunii semnificative a coastei.
Vestea bună nu numai pentru insulele din Pacific, dar și pentru țările dezvoltate constă în faptul că dificultățile care au trebuit să fie depășite pentru a instala 4032 de panouri solare pe insulă, situată la o distanță de 500 km de la vecinii săi, au avut mai degrabă un caracter logistic, decât tehnic.
Cum să transportaţi piesele grele de echipament de pe o navă la o barcă până la insula de corali? Cum să corectați erorile, aflându-vă la o distanţă de patru mii de kilometri de insulă? Cum să convingeţi localnicii că este nevoie să se taie palmierii pentru a curăţi terenul pentru o fundație de ciment? Pentru a realiza proiectul, au fost soluţionate aceste şi multe alte probleme.
Autor: Diana Kern
Sursa: facepla.net