Insulele plutitoare din plastic reciclat vor purifica apele lacului african
Nimeni nu poate determina originea insulelor plutitoare din resturile de plastic, în vastul Ocean Pacific. Însă, daunele aduse mediului înconjurător de gunoiul plutind pe suprafața acvatoriului, nu sunt puse la îndoială. Gunoiul din plastic ar trebui să fie reciclat și nu aruncat oriunde. Acest lucru a fost conceput în mod clar de pămîntenii înapoiaţi și "primitivi". Dar, în ce să-l reciclăm?
Oamenii de știință propun ca resturile de plastic să fie reciclate în insule plutitoare, folosite pentru purificarea apelor. Se pare că plasticul plutitor în apă poate aduce folos.
Cu 30 de ani în urmă, apa Lacului Naivasha în Rift Valley din Kenya, a fost renumită pentru apele sale cristaline. Dar, în anii trecuţi, populația de pe malurile lacului a crescut de 20 de ori, precum şi numărul de bovine. Deşeurile biologice au poluat într-atît apa curată, că papirusul care creştea aici anterior, aproape a dispărut.
Dispariția papirusului a servit drept un fel de apăsare pe comutator și figurat vorbind, "lumina s-a stins". Papirusul, a jucat un rol imens în ecosistemul Lacului Naivasha. Plantele procesau excesul de substanţe nutritive din apa, capturau particulele suspendate şi eliminau din apă substanțele toxice. În prezența papirusului, ecosistemul lacului mai făcea față poluărilor, însă dispariția lui a dus la deteriorare puternică a calității apei.
Proiectul de restaurare a lacului este condus de Dr. David Harper, lector superior la Universitatea din Leicester și finanțat de grupul de companii germane REWE. Echipa proiectului intenționează să restabilească populația papirusului, pornind de la locul de confluență al apelor noroioase ale rîului Maleva în lac. Se planifică plantarea papirusului pe cîteva insule plutitoare, BioHaven, construite din sticle de plastic reciclate. Insulele vor fi fabricate de compania Floating Island Southeast din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii.
Insula plutitoare BioHaven este o saltea ușoară, dar rezistentă, constînd din mai multe straturi de material plastic, unite împreună. Insula are o flotabilitate mare și mai poate menține plante la suprafața sa. Rădăcinile plantelor, germinate în apă printr-o saltea de plastic, vor forma tufișuri, care vor juca rolul de filtru sedimentar. În ele vor trăi organismele acvatice și peștii. Tulpinile de papirus de o lungime de 5 metri vor servi drept un adăpost excelent pentru cuiburile de păsări. Astfel, fiecare insulă ar fi un mini-ecosistem izolat care va asigura supraviețuirea unei varietăţi de organisme vii și purificarea apei.
Insulele vor fi fixate în locurile planificate după plantarea papirusului. Dacă proiectul va avea succes, cercetătorii intenţionează sa-l extindă și să instaleze insule plutitoare suplimentare de-a lungul malului lacului.
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net