Inteligenţa albinelor va fi folosită la aeronavele mici
Zumzetul albinelor melifere care zboară din floare în floare se va transforma în curînd, într-un vuiet al albinelor roboţi care vor face același lucru. Proiectul "Creierul verde", are drept scop pregătirea primilor roboți zburători care pot simți și acționa ca albinele adevărate.
Albinele roboți vor străbate spații mici în căutarea persoanelor care au supravieţuit în urma cutremurelor sau alte dezastre naturale, vor efectua cercetarea clădirilor capturate de teroriști, furnizînd informații pentru forțele militare sau chiar polenizînd culturile agricole și florile. Acești roboți se vor baza pe capacitățile intelectuale ale creierului albinei melifere, în care sunt de 100 mii de ori mai puține celule decît în creierul uman. Astfel, creierului albinei care este destul de mic pentru ca cercetătorii să fie capabili să creeze un analog artificial, însă totodată destul de organizat pentru a lua decizii complexe.
"Această dimensiune mică înseamnă că este posibil să se apropie de imitarea întregului creier, fără a arunca bani pentru crearea unui super-computer de mărimea unui hambar," - spune James Marshall, specialist în calculatoare la Universitatea din Sheffield din Marea Britanie.
Marshall şi colegii lui au primit 1,6 milioane de dolari SUA pentru dezvoltarea imitatorilor creierului de albină în următorii trei ani. Ei au de gînd să-și unească forțele cu colegii americani care lucrează la un proiect separat "Albinele robotizate", acest proiect vizează crearea unor mici roboți zburători cu creierul de albină artificial.
Creierul albinei are doar 1 milion de celule numite neuroni, la şobolani sunt 100 de milioane de celule, iar la om - 100 de miliarde de celule ale creierului. Însă experţii în albine, au descoperit că creierul mic al albinei are încă abilitățile multora dintre creierele mai mari. Marshall, menţionează că exemplul său favorit de inteligenţă la albine este capacitatea insectelor de a însuşi regula „alege acelaşi lucru”. Inteligenţa albinelor va fi utilizată la aeronavele mici.
Albinele pot învăța că mirosul, pe care îl simt la intrare în labirint, indică calea în interiorul labirintului pentru a găsi hrana, - spune Marshall. - Atunci, fără o pregătire suplimentară, albinele pot aplica aceeași regulă în același context şi în cazul modelelor vizuale, pe care ele nu le-au văzut înainte.
În loc de albinele robotizate mici din viitor, prima generație a creierului artificial de albină poate fi testată pe robotul, deja existent, echipat cu o cameră video și un transmițător Wi-Fi. Cercetătorii intenţionează sa adauge un senzor de miros și de reînscriere a software-ul robotului pentru a obține un computer separat pe care va fi lansat un simulator al creierului pentru a îndeplini ordine.
"Noi, de fapt, lucrăm asupra elicopterelor jucării, care pot fi cumpărate pentru o sumă mică de bani și ghidate utilizând un iPad sau telefonul," - spune Marshall.
Robotul zburător, capabil să navigheze într-un mediu nou și „să înveţe” de sine stătător, este un pas înainte în dezvoltarea crierului artificial și tehnicii robotizate. În cadrul proiectului de trei ani "Creierul verde", oamenii de ştiinţă speră sa reconstituiască acele zone ale creierului de albină, care sunt responsabile pentru simțul olfactiv, vizual și de comportament, în timp ce simularea creierului întreg poate dura mai multe decenii.
Sursa: facepla.net