--> -->
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Inundațiile vor fi semnalate cu câteva luni în avans cu ajutorul sateliților
 

Sateliţii care monitorizează variaţiile câmpului gravitaţional de la suprafaţa Terrei ar putea să semnaleze riscul de producere a unor inundaţii cu câteva luni în avans, informează Mediafax.

Cercetătorii de la Universitatea California din oraşul american Irvine au alcătuit o hartă a bazinului fluviului Mississippi, combinând măsurătorile efectuate la sol şi datele furnizate de sateliţii GRACE, lansaţi de NASA în 2002 cu scopul de a efectua măsurători foarte precise ale gravitaţiei terestre.

Ei au descoperit că infimele variaţii ale gravitaţiei indică perfect cantitatea de umiditate captată la suprafaţa Terrei. Prin extensie, aceleaşi variaţii gravitaţionale permit oamenilor de ştiinţă să calculeze felul în care un bazin fluvial va reacţiona în cazul unor precipitaţii sau al unor topiri de zăpezi considerate excepţionale.

Cu cât solul este mai uscat, cu atât el poate să absoarbă şi să conserve apa. Dar, dacă solul este deja aproape saturat, precipitaţiile se vor scurge foarte repede către bazinul fluvial şi vor duce la creşterea nivelului apei”, se arată în studiul cercetătorilor universității californiene.

Oamenii de ştiinţă şi-au testat tehnica retroactiv, studiind inundaţiile masive care au afectat în 2011 bazinul râului Missouri, cel mai mare afluent al fluviului Mississippi, cauzând o catastrofă de amploare, care se produce în medie doar o dată la 500 de ani.

Modelul cercetătorilor americani, care a funcţionat doar la scară mare, permite lansarea unor alerte meteorologice despre riscul de inundaţii, cu 6-11 luni în avans.

Prin comparaţie, previziunile ce au la bază umiditatea solului sau topirea zăpezilor, măsurate de la suprafaţă, nu depăşesc în general două luni, în timp ce previziunile meteorologice se limitează la cel mult zece zile.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 07 octombrie 2014 9:00
Vizualizări: 1456

Citiţi de asemenea

Încă în uz astăzi, în Anglia....
54
 Recent am povestit aceste povești unei prietene și am decis să le scriu acum. Copiii sunt profesorii noștri, nu mă...
32
Descoperiți proprietățile uimitoare ale semințelor de măr cu vitamina B17, capabile să distrugă bolile ca prin magie. Mă...
197
"Suntem Creatorii, Domnul ne călăuzește, iar noi îl simțim prin Conștiință, aceasta este Domnul în noi, mergi cu Conștii...
150