Înverzirea maidanelor reduce criminalitatea
Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Perelman (Perelman School of Medicine), pe lîngă Universitatea din Pennsylvania (University of Pennsylvania) au fost în măsură să dovedească că înverzirea maidanelor şi terenurilor virane, reduce nivelul de stres la rezidenții cartierelor din apropiere, precum şi numărul de acte criminale, inclusiv atacurile armate și consumul drogurilor.
Cercetătorii au selectat aleatoriu două grupe de rezidenţi de pe terenuri de pămînt nevalorificat din orașul Philadelphia, unul dintre ele a rămas intact, la starea inițială, iar pe terenul al doilea, au lucrat membrii Societății de Horticultură din Pennsylvania (Pennsylvania Horticultural Society). Ei au strîns tot gunoiul, au semănat iarbă și au plantat puieți de arbori, au construit garduri vii și la fiecare două săptămîni, au făcut ordine în scuarurile recent create.
Rezidenții cartierelor din apropiere, de două ori au completat chestionare, la etapa iniţială şi trei luni după începutul experimentului. Oamenii de știință s-au bazat şi pe al doilea pilon statistic: rapoartele poliției criminale, care au cuprins perioada pînă şi după trei luni de înverzire a terenurilor virane. Ca urmare, locuitorii au demonstrat un nivel de anxietate mai mic, decît la momentul completării primului chestionar. Acest lucru se datorează efectului relaxant al ierbii verzi şi aerului oxigenat, proaspăt, precum şi faptului că dosarele cu ştirile criminale s-au subţiat considerabil.
Șeful studiului, Dr. Eugenia C. Garvin a spus: "Teoria noastră se bazează pe concluzia că transformarea unui loc viran, năpădit de buruieni și acoperit cu gunoi, într-un spațiu curat și verde, contribuie la creșterea sentimentului de unire în rîndul locuitorilor cartierului. O parte din natura vie, oferă oamenilor posibilitatea de a se reuni și a face mai mult sport. În același timp, nu rămâne nici un loc pentru răspîndirea și consumul drogurilor".
Cercetătorii, de asemenea, au fost interesaţi şi de influență zonelor verzi asupra sănătății oamenilor, în special, asupra parametrilor activităţii cardiace a organismului uman. Ce poate obţine o persoană care vede din fereastră în fiecare zi un peisaj sumbru și trece pe lîngă un maidan abandonat și înfiorător? În mod evident, un stres cronic, - a spus dr. Garvin. Dar, cum se schimbă parametrii fiziologici ai corpului după înverzirea habitatului de locuit? " Controlînd pulsul participanților pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, speram să obţinem o imagine mai clară a modului în care organismul răspunde la mediul înconjurător și cum acesta poate afecta starea de sănătate a locuitorilor". Această parte a experimentului este încă în etapa de analiză.
Ecologiştii şi medicii, au înțeles de mult că înverzirea terenurilor virane are un efect benefic asupra psihicului uman şi psihicul comunității în general. Dar, atunci cînd este vorba de alocarea sumelor reale din bugetul orașului, este nevoie de ceva mai solid. Studiul actual a oferit dovezi puternice, că alocarea investițiilor în iarba verde, este mult mai avantajoasă decît în luptă împotriva huliganilor stradali și sănătatea publică.
După procesarea tuturor informaţiilor statistice necesare, oamenii de ştiinţă au acumulat date importante pentru o planificare urbană raţională şi au furnizat dovezi științifice, în beneficiile grădinăritului terenurilor vacante. Nu este surprinzător faptul, că autoritățile din Philadelphia, s-au interesat de strategia verde care poate preveni violența și crește siguranța publică. Potrivit experților, această abordare este mai eficientă și de lungă durată, în comparație cu alte măsuri întreprinse. În plus, înverzirea orașelor creează locuri de muncă și ridică costul imobililor, din cartierele devenite mai frumoase.
Sursa: facepla.net