INVESTIGAŢIE! Copii crescuţi cu chipsuri, snakuri şi pesmeţi. Fiecare a 10-a şcoală din ţară nu are cantină
Cel puţin 20 de mii de copii se îmbolnăvesc, în fiecare an, din cauza alimentaţiei nesănătoase. Bolile aparatului digestiv ocupă, de mai mulţi ani, locurile trei şi patru în topul celor mai frecvente probleme de sănătate ale copiilor. O investigaţie la acest subiect a fost realizată de către investigaţii.md.
Anual, în secţia gastrologie de la Centrului Mamei şi Copilului sunt internaţi aproximativ 1.200 de copii cu diferite boli ale aparatului digestiv. Fiecare al şaselea ajunge la spital într-o fază acută a bolii. Doctorii spun că aceste statistici reprezintă doar vârful aisbergului. Medicii precizează că numărul real al copiilor care se îmbolnăvesc este mult mai mare.
Deşi responsabilii de la Ministerul Educaţiei susţin că în ţară nu există instituţii de învăţământ fără cantine, această informaţie este negată de angajaţii mai multor direcţii de învăţământ din raioane, care afirmă că în fiecare a zecea instituţie nu există cantină.
Unii copii nu reuşesc să ia micul dejun acasă, iar pe parcursul zilei se limitează la chipsuri, snakuri sau pesmeţi care conţin adaosuri de arome şi coloranţi. Acestea pot fi cumpărate de la ghişeele şi magazinele din apropierea instituţiilor de învăţământ.
Totodată, în prezent nu există un act normativ care ar interzice comercializarea mâncărurilor nesănătoase în apropiere de şcoli, similară legii ce interzice vinderea băuturilor alcoolice şi ţigărilor la o distanţă mai mică de 50 de metri de la instituţiile de învăţământ. "Nu credem că o asemenea interdicţie ar rezolva situaţia", spun mai mulţi medici-pediatri. Totul rezidă în mentalitatea şi educaţia populaţiei din Moldova.
Sursa: publika.md