Investiţii verzi: un trilion de dolari în 7 ani

/ Vizionări: 2834

Investiţii verzi: un trilion de dolari în 7 ani 

 

Investiţii verzi — Banca GIB
Investiţii verzi — Banca GIB

Potrivit Bloomberg New Energy Finance, dezvoltarea globală a energiei ecologe curate a trecut o un hotar foarte important. Rezultatele monitorizării, care a fost realizat începând din 2004, timp de şapte ani, investiţii mondiale în energie alternativă au constituit un trilion de dolari.

De ce anume 2004? Aşa cum se spune în NEF, în cursul acestui an a avut loc un salt semnificativ la preţul petrolului, când preţul pentru un baril a crescut de la 20$ până la 100, după ce Germania a început să lanseze proiecte de testare pentru producerea agenţilor de energie din surse regenerabile.

Potrivit directorul executiv al Bloomberg New Energy Finance, Michael Liberih, hotarul depăşit vorbeşte despre multe lucruri. Mai întâi de toate, este o veste pentru ONU că accentul principal ar trebui să se concentreze nu asupra restricţiilor administrative privind emisiile de dioxid de carbon, ci pentru a încuraja investiţiile în energie regenerabilă, care poate reduce aceste emisii. Dacă suma investiţiilor va rămâne la acelaşi nivel pentru încă cinci ani, atunci vom putea opri volumul în creştere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Parcul Naţional Orhei – un proiect major cu investiţii de mii de dolari
Parcul Naţional Orhei – un proiect major cu investiţii de mii de dolari

Ultimă afirmaţie poate fi contestată, având în vedere numărul centrale electrice termice în construcţie, precum şi celor deja date în exploatare, activitatea lor nu va fi întreruptă în viitorul apropiat. Dar în cuvintele lui Liberih, cu siguranţă, este o lumina de inspiraţie.

Resursele energetice pe care le folosim sunt o alegere. Putem alege combustibilii fosili, sau putem alege surse de energie"verzi". Fiecare opţiune are avantajele şi dezavantajele sale, sau cel puţin, diferenţe în bază material-tehnică. Calea aleasă va fi o decizie conştientă, dar în ultimii ani, lumea este dispusă să aleagă o ecologică curată sub formă de energie alternativa.

Cel mai bun exemplu în acest sens poate fi istoria. Uneori se pare că tehnologiile se dezvoltă prea încet, şi sunt puse în aplicare şi mai încet, dar revoluţia în sectorul energetic este în plină desfăşurare, începând cu anii 70. Mai jos este prezentată o analiză comparativă pe exemplul SUA, care ilustrează dezvoltarea energiei alternative din anii 70 şi până în prezent. Surprinzător, în ciuda faptului că au trecut doar 40 de ani, diferenţa este uimitoare. Cu toate acestea, în ciuda faptului că harta modernă este plină de proiecte "verzi", în prezent această ramură de energie, ocupă doar 4% din sectorul energetic din SUA.

 

Investiţii verzi: un trilion de dolari în 7 ani 

 Investiţii verzi: un trilion de dolari în 7 ani

 

Nu ar trebui să renunţăm şi să disperăm, pentru că la etapa actuală tehnologiile se dezvoltă mai rapid, şi eficienţa energiei eoliene şi solare creşte în fiecare an. Ne aşteaptă o cale lungă, dar important este că omenirea a ales-o în mod conştient şi merge cu paşii fermi spre viitorul „verde”.

Autor Irina Kovaleva

 

 

Sursa: facepla.net