Investiţiile în domeniul energeticii alternative au atins volumul record
Investiţiile în domeniul energeticii alternative au atins volumul record
Conform estimărilor ONU, investiţiile în surse de energie regenerabile în anul trecut au constituit 211 miliarde de dolari record , adică din 2009, au crescut cu 32%, iar începând cu anul 2004 - cu 540%.
Investiţiile financiare din China s-au ridicat la mai mult de o cincime din volumul total (48.9 miliarde de dolari, cu 28% mai mult comparativ cu 2009), marcând ultimul an ca o perioadă, în care ţările în curs de dezvoltare pentru prima dată au întrecut ţările dezvoltate în această ramură.
La o astfel de creştere la nivel mondial au contribuit mai mulţi factori, inclusiv efectul banilor "îngheţaţi", care „au ieşit” pe piaţă după colapsul financiar din 2008, precum şi stabilitatea preţurilor pentru combustibili fosili şi stimulente guvernamentale, cum ar fi tarife speciale în materie de energie curată.
Raportul „Investiţii globale în surse de energie regenerabile din 2011”, a fost elaborat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) în colaborare cu Şcoala de Finanţe şi Management din Frankfurt, Germania, şi Bloomberg New Energy Finance.
Dacă nu vom lua în considerare centrale hidroelectrice mari, cota energiei alternative în 2010 a constituit 8,1% din volumul total al capacităţilor produse în lume, în timp ce în 2009 această cifră a fost 7,1%. Cu toate acestea, trebuie de remarcat faptul că în 2010 au fost date în exploatare 34% de capacităţi suplimentare din surse regenerabile.
De asemenea, raportul constată că cea mai avansată tehnologie, energetica eoliană, a continuat să domine în sectorul alternativ, atrăgând în cursul anului trecut investiţii financiare în valoare totală de 94.7 miliarde de dolari. Investiţiile în energia solară au reprezentat 26.1 miliarde de dolari şi în proiecte de producere a energiei din biomasă şi deşeuri au fost investite peste 11 miliarde de dolari SUA.
Dacă vom lua în considerare instalaţiile mici, cum ar fi panouri fotovoltaice pe acoperiş, atunci, după acest indicator,energia solară practic aproape a ajuns energia eoliană.
Valoarea sectorului de instalaţii solare mici pe parcursul anului trecut s-a dublat. Acest lucru se datorează subvenţiilor preferenţiale prevăzute, în special, în Germania, Franţa, Italia şi Republica Cehă.
În prezent, guvernele reduc subvenţiile similare, dar cum se spune în raport, chiar şi aşa, în 2011 „piaţa va rămâne, probabil, puternică”.
Rentabilitatea energiei solare şi eoliene a crescut enorm. Costul megawatului, produs de panouri fotovoltaice, de la jumătatea anului 2008 a scăzut cu 60%, iar de turbine eoliene – cu 18%.
"Punctul critic, la care energia alternativă începe a domina cea tradiţională, acum pare mai aproape, decât câţiva ani în urmă".
Creşterea investiţiilor din Orientul Mijlociu şi Africa s-a ridicat la mai mult de 104%, ajungând la nivelul de 5 miliarde de dolari, în timp ce India, cu indice de 3.8 miliarde de dolari a observat o creştere doar cu 25%.
În ţările din Asia (ex. India şi China) volumul investiţiilor a crescut cu 31% şi a estimat 4 miliarde de dolari. În acelaşi timp, în America de Sud şi Centrală, investiţiile financiare în sumă de 13.1 miliarde de dolari au fost cu 39% mai mari, decât în anul trecut.
Cercetările ştiinţifice şi lucrările de proiectare publice au crescut cu 120% ( peste 5 miliarde de dolari), iar cele corporative au scăzut cu 12%.
Raportul numără:
- toate proiectele pentru producerea energiei din biomasă, energie geotermală şi eoliană (capacitatea de peste 1 MW);
- toate proiectele de hidrocentrale ( 0.5 - 50 MW);
- toate proiectele solare (peste 0,3 MW);
- toate proiectele în domeniul energiei oceanelor şi biocombustibililor cu o capacitate de producţie de un milion de litri sau mai mult pe an.
Raportul nu include tehnologiile, care economisesc energia, cum ar fi Smart Grid, vehicule electrice şi acumulatoare de stocare a energiei.
Raportul a menţionat de asemenea că, la începutul anului 2011, 119 de ţări din întreaga lume au promovat o politică sau planuri de sprijinire a surselor de energie regenerabile, mai mult de jumătate dintre acestea - ţările în curs de dezvoltare.
Sursa: facepla.net со ссылкой на heraldsun.com.au