ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Invităm la festivalul de vară al artei şi culturii alternative „Art-labirint 2016” pe toţi cei care dezvoltă „conştiinţa ecologică”!

Ediţia a noua a festivalului de vară a culturii şi artei „Art-Labirint 2016” se va desfăşura în perioada 20-26 iunie, la 130 de km de Chişinău, în defileul de lîngă satul Lelina, raionul Şoldăneşti. Pădurea fermecată, minunatele poiene însorite, multe izvoare, relief pietros cu cascade şi rîuleţul Cuşmirca, vă aşteaptă în ospeţie la festival. Apa pură, aerul plin de arome naturale, lumina soarelui şi a stelelor îndepărtate, emoţiile pozitive ale oamenilor, care trăiesc pe acest pămînt bogat, vă vor oferi bucuria vieţii. Defileul, aflat la 2 km de Nistru, este presărat cu lucruri uimitoare şi minunate.

Mai multe informaţii despre programul festivalului, master class-urile, noutăţile, obiectivele şi infrastructura evenimentului, puteţi găsi aici.

Utilizarea doar a materialelor naturale în infrastructură, programul muzical, master class-urile, seminarele, lipsa elementelor urbane – toate acestea, împreună cu un peisaj frumos, creează atmosfera, pentru care oamenii vin la „Art-Labirint”. Evenimentul anual în sînul naturii adună circa 2000 de vizitatori. Obiectele şi infrastructura au un anumit stil, cu elemente etnice ale diferitor tradiţii de pe planetă. Totul ce este construit şi ce are loc acolo este menit să producă impresia unor lucruri neobişnuite, diferite de viaţa cotidiană din oraş. La festival veţi putea evada într-un proces uimitor de crearea a unui nou mediu cultural, ce se deosebeşte prin puritatea gîndirii, lipsa agresiunii şi uşurinţa exprimării creative. Unul din scopurile majore anunţat la prima ediţie a festivalului este cultivarea atitudinii non-consumiste faţă de mediul ambiant şi, în special, faţă de natură, promovarea „conştiinţei ecologice” în societatea noastră.

E firesc că tema festivalului ne este aproape. De aceea, echipa ecology.md a luat legătura cu organizatorii evenimentului şi a aderat la proiectul în calitate de partener media.

Proiectul „Art-Labirint” nu este unul comercial. El este organizat datorită entuziasmului unui grup de persoane, care consideră că arta şi muzica pot influenţa pozitiv orice persoană. Prima ediţie a avut loc în 2008 şi a adunat 500 de participanţi. La ediţia a doua a festivalului au venit 1500 de vizitatori. Această experienţă i-a determinat pe tinerii organizatori să colecteze o tacă de 50 de lei. Pe parcursul a 9 ani, festivalul şi-a format publicul din 2000 de persoane, care vin în fiecare an. Totodată, în pofida popularităţii, evenimentul atrage noi participanţi. Mulţi ajung aici pentru prima dată, aflînd despre festival de la cunoscuţi.

Particularităţile festivalului

De fiecare dată, organizatorii festivalului „Art-Labirint” găsesc locuri pitoreşti noi, în sălbăticie, necunoscute în circuitul turistic. Astfel, toţi vizitatorii se pomenesc pentru prima dată în unul dintre cele mai frumoase locuri din ţara noastră. Locul este principalul participant al evenimentului, care determină caracterul festivalului

Programul este divers – recitalurile muzicanţilor locali şi de peste hotare, spectacole de teatru şi demonstrarea filmelor, performanţe, land-art, expoziţii ale meşterilor populari şi numeroase master class-uri, precum şi seminare pe diferite teme.

În premieră, festivalul va dura 6 zile. Această decizie a fost luată demult, însă organizatorii nu aveau suficiente mijloace. Anul acesta, vizitatorii vor putea învăţa mai profund meseriile alese, pentru a putea confecţiona produsul pînă la sfîrşit. De exemplu, o tobă poate fi confecţionată timp de cinci zile, nu mai puţin. Sau construcţia unei instalaţii, la fel este un proces îndelungat, iar experienţa acumulată este mai profundă. La fel e şi în cazul practicilor fizice, curative şi a altor activităţi creative.

Totodată, tema acestui festival este „crearea soarelui”, coincide cu conceptul general al festivalului. Evenimentul va avea loc în timpul solstiţiului de vară, care se va produce pe 20 iunie şi va face parte din scenariul festivalului „Art-Labirint 2016”. Şi anume, momentul cînd soarele se va afla în cel mai înalt punct al său va constitui apogeul ceremoniei de deschidere a festivalului – la 22.34, ora locală. În cadrul acestei ceremonii participanţii vor putea participa la tradiţiile arhaice, legate de soare.

Anul acesta, va fi pus accentul pe dezvoltarea zonei spirituale şi ezotericii. Cum arată asta? Cam aşa: zona festivalului „spaţiul înţelepciunii” este o platformă ce constă din trei părţi: scena pentru meditaţie, schinduful (un cort mare pentru discuţii în cadrul seminarelor şi orelor practice) şi spaţiul pentru exerciţii fizice şi yoga.

Lecţii practice de construcţie a caselor ecologice cu Evghenii Roevskii din Belarus; de panificaţie, cu un cuptor adevărat construit special pentru seminar; confecţionarea tobelor; baie cu druizii celtici etc.

Cât costă participarea la festival?

Participarea la festival costă participarea. Adică sau desfăşuraţi un master class interesant, concert sau seminar. Sau lucraţi ca voluntar în organizarea festivalului. Sau achitaţi o taxă de 170 de lei pentru o persoană. Iar cei care se grăbesc să participe la festival, vor putea achiat, pînă pe 15 iunie doar 130 de lei şi vor obţine un bilet de intrare.

Festivalul nu este comercial şi taxa acoperă doar cheltuielile legate de desfăşurarea evenimentului (pentru scenă, mobilă, salubrizare, anturaj şi decor). Este o abordare, conform căreia, oamenii vin la festival nu pentru confort, ci pentru atmosfera, creată de oamenii entuziaşti. Această atmosferă unică a festivalului este produsă cu forţe proprii, cu ajutorul materialelor naturale accesibile. Voluntarii se împart în echipe şi fiecare grup are sarcina sa de amenajare, construcţie sau designul unui obiect al infrastructurii.

Bugetul festivalului „Art-Labirint” este cu mult mai mic decît al oricărui alt eveniment de acest gen, preconizat pentru 2000 de oameni. Adică, din punct de vedere financiar, bugetul nu de este justificat. Totuşi, organizatorii reuşesc să-l distribuie astfel, încît oamenii vin încoace în căutarea energiei creative şi a inspiraţiei, născute într-un cerc de creatori şi artişti.

Ideea de bază

Ideea de bază a festivalului este crearea unei realităţi atipice şi mistice, drept alternativă vieţii cotidiene. Aceasta este important pentru a demonstra că omul a avut şi are întotdeauna o alegere. Că el nu este ostaticul unor lumi, că el este făuritorul propriei realităţi. Adică, poate trăi în sînul naturii, poate merge desculţ, poate cînta la instrumente muzicale, fără a termina şcoli muzicale, poate cînta, poate merge în excursii prin Moldova, unde sînt o mulţime de locuri pitoreşti. Nu doar Orheiul Vechi sau Ţîpova. Acest lucru devine posibil datorită festivalului „Art-Labirint”. Mai departe, persoana îşi dezvoltă aceste capacităţi, transformîndu-le în noi seminare la ediţia următoare a festivalului sau în propriul grup dintr-o reţea de socializare. Oamenii organizează întrevederi, călătorii în locuri noi, descoperă geografia şi natura patriei sale – Moldova.

Este promovată alternativa. Ei nu mai merg la frigărui, ci ştiu că există un loc fain unde pot merge şi asemenea locuri sînt multe. Are loc o evoluţie pozitivă, indiferent de percepţiile fiecăruia despre frumuseţe, corectitudine şi incorectitudine. Însă deseori această este o evoluţie individuală îndreptată spre conştientizarea existenţei noastre ecologice pe această planetă. Uneori, aceasta îl îndepărtează de sistemul consumist de valori, iar aceasta este o bază pentru ecologia modernă.

Noi am reflectat principalele aspecte ale festivalului „Art-Labirint 2016”. Însă mai aproape de data desfăşurării evenimentului, vom avea un interviu cu informaţii mai detaliate şi mai exacte despre programul festivalului. Urmăriţi, deci, postările noastre şi străduiţi-vă să participaţi la cele mai interesante moment din cadrul festivalului „Art-Labirint 2016”.

Anna Cunţ

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 03 iunie 2016 19:19
Vizualizări: 2230

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329