ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Japonezii au proiectat cea mai exactă hartă a lumii. Toate celelalte nu erau corecte!

Noi ne închipuim lumea după imaginile accesibile din copilărie. Acesta sînt emisiunile despre Pămînt și hărțilie școlare. Dar precum s-a adeverit, hărțile sînt nu sînt corecte! Ele au fost proiectate mai mult pentru imagine, decît pentru exactitate științifică. Dar această hartă este exactă la maximum!

Mulți știu că harta lumii cu care ne-am obișnuit, nu reflectă prea exact raporturile reale ale suprafețelor țărilor, cu atît mai mult a mărilor și oceanelor. Utilizarea proiecției Mercator conduce la apariția multiplelor devieri, cînd, spre exemplu Groenlanda apare mai mare ca Australia.. O proiecție principal nouă, propusă de designerii niponi, a permis construirea celei mai exacte hărți ale lumii, care a văzut vreodată omenirea.

Harta tradițională a lumii este construită printr-o metodă veche, conform căreia, imaginea de pe suprafața globului estre transferată pe o hartă plată cu utilizarea proiecției Mercator. În rezultat, noi obținem pe hartă o Groenlandă de trei ori mai mare decît Australia, cînd în realitate Groenlanda e de trei ori mai mică.

Iar construită după principiile proiecției AuthaGraph poate fi numită inovativă. Aici proporțiile uscatului și apelor nu se schimbă și corespund cu ceea ce vedem pe glob. Pentru această lucrare, compania AuthaGraph a obținut premiul prestigios „Japanese Good Design Award”.

Autorul proiecției revoluționare Hajime Narukawa. Ideea constă în faptul că suprafața sferică a globului este împărțită în 96 de triunghiuri.

Apoi are loc un proces original de transpunere a imaginii pe plan prin combinarea diferitor metode de proiectare prin obiecte intermediare. O asemenea imagine în multe straturi reduce numărul de erori și denaturări majore, care apar prin metoda tradițională a transpunerii imaginii globului pe hartă.

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
276
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
161
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
272
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
111