ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Japonia reporneşte primul reactor nuclear

Japonia a demarat o revenire controversată la generarea de energie nucleară, odată cu repornirea unui reactor din sud-vestul ţării, potrivit The Guardian. Acest lucru se întâmplă la patru ani şi jumătate după ce ”credinţa” ţării în energia atomică a fost spulberată de triplul accident de la Fukushima Daiichi.

Kyushu Electric Power, operatorul centralei Sendai, a declarat că a repornit unul dintre cei doi reactori ai centralei marţi dimineaţă, în ciuda puternicei opoziţii locale. Aceasta e prima oară când Japonia generează energie nucleară, după ce acum doi ani a închis toate cele 44 reactoare care pot fi acţionate. Cel de-al doilea reactor de la Sendai va fi repornit în octombrie.

Într-o încercare de a menţine redresarea economică a Japoniei pe drumul cel bun, Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei, a insistat spre revenirea la generarea de energie nucleară în ciuda sondajelor de opinie care arătau că majoritatea alegătorilor se opun.

Susţinut de companii şi de grupurile de lobby din industrie, Abe a avertizat că Japonia nu îşi poate permite să continue importul unor cantităţi uriaşe de petrol şi gaze naturale, în timp ce dependenţa tot mai mare de generarea energiei termale a stagnat eforturile ţării de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Chiar înainte de repornire, Abe a declarat că reactorul de la Sendai a trecut cel mai greu test în ceea ce priveşte nivelul de siguranţă. ”Aş vrea ca Kyushu Electric să pună pe primul loc siguranţa şi să ia cele mai mari măsuri de precauţie privind repornirea”, a mai spus prim-ministrul.

Centrala Sendai, unde s-au investit mai mult de 64 de milioane de lire sterline în noile sisteme de siguranţă, a fost prima care îndeplineşte noile standarde foarte stricte, adoptate după dezastrul de la Fukushima.

Guvernul vrea ca energia nucleară să reprezinte 22% din cererea energetică a Japoniei până în 2030, în ciuda problemelor continue de la Fukushima Daiichi, unde îndepărtarea combustibilului topit din reactoare nu va începe până în anul 2022. Dezafectarea centralei distruse va dura în jur de 40 de ani.

Greenpeace a spus că repornirea reactorului ”nu va inversa declinul terminal” al industriei nucleare din Japonia. ”Chiar dacă un reactor nuclear a fost repornit, industria nucleară se luptă încă pentru a supravieţui în Japonia”, a declarat Mamoru Sekiguchi, care se ocupă de campanii în domeniul energetic, la Greenpeace Japonia.

Greenpeace crede că energia nucleară va furniza 2-8% din generarea de electricitate din ţară până în 2030, adică mult mai puţin decât obiectivul guvernului.

 

Sursa: green-report.ro

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 23 august 2015 16:00
Vizualizări: 1461

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
422
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
528
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430