Jocuri pe calculator: ce trebuie de făcut dacă acestea au înlocuit pentru copil realitatea?
Jocuri pe calculator: ce trebuie de făcut dacă acestea au înlocuit pentru copil realitatea?
Ei bine, a venit ziua cea minunată, atunci când copilul iubit sare de bucurie până în pod: visul lui a devenit realitate, acum el are un computer! Instantaneu toţi casnicii îşi lasă de o parte treburile şi se cufundă într-un contact prietinos cu miracolul tehnologiei: cineva ca să-l cunoască, altcineva să-l folosească în serios şi să joacă pe el. În zgomotul general vor fi abia auzite avertismentele mamei: "Doar o jumătate de oră," "Nu vă gârboviţi, nu vă bateţi, dacă ochii vor fi roşii, îl voi opri şi interzice!”…
Trece o lună, două, şi părinţii încep să conştientizeze faptul că de la copilul drag a rămas doar spatele la monitor. Iar atunci când ei încearcă să desprindă acest spate de calculator, ei dau de o privire imploratoare a ochilor roşi, şi asigurări că toate lecţiile sunt făcute, iar afară plouă, etc. Ei bine, şi pentru ca copilul să nu moare de foame, mâncarea trebuie să fie adusă în cameră şi servită în faţa monitorului, iar pentru ca copilul să respire uneori oxigen,trebuie să fie deschisă ferestruica.
Va trece ceva timp, şi părinţii rezonabili vor declara, pur şi simplu, război: vor fi capturate firile electrice (copilul va găsi altele, şi foarte repede), va vi adus un rău intenţionat tehnologiei (user-ul nenorocit îl va repara într-un minut), şi se va pune parola (care va stârni chiar şi un zâmbet la hackerul tânăr). Însă nimic nu va ajuta. La un moment dat, părinţii se vor lăsa învinşi şi se vor alătura rândurilor de mame şi taţi, învinşi de pasiunea la modă a tuturor copiilor de azi. Iar părinţii entuziaşti vor merge mai departe: ei vor vorbi cu un psiholog, vor cumpăra cărţi intitulate "Cum să îndepărtăm copilul de la calculator,"şi vor duce convorbiri spirituale cu copil şi vor organiza călătorii comune de familie. Uneori chiar ajută.
Dar, de fapt, potrivit psihologilor pentru copii, noi nu trebuie să urmărim şabloanele populare "Copilul la calculator - părinţii răi", "Computerul este un rău", "În luptă pentru copil, toate metodele sunt bune", etc., dar rezonabil şi în mod conştient să analizăm rădăcina problemei. Atunci se vor rezolva toate problemele. Astfel, cauzele atracţiei excesive de calculator (în funcţie de părinţi) pot fi după cum urmează:
1. Tendinţa la modă printre prietenii de aceeaşi vârstă
Şi în acest caz, nu este necesar să interziceţi complet interesul superior al copilului, deoarece ca copilul să fie astăzi în echipa prietenilor de aceeaşi vârstă, el trebuie doar să se laude că a trecut nivelul sofisticat într-un joc şi a învins un oricare erou-războinic. Mai ales pentru că copiii moderni care sunt conectaţi acasă la reţeaua de Internet, au o oportunitate de a juca on-line între ei. Cu ce diferă acest joc de cel în război în curte, chiar şi fiind unul deosebit?
2. Probleme personale psihologice ale copilului
Atunci când în cadrul familiei persistă plângeri, scandaluri, când copilului sunt impuse, în mod constant, cerinţele nejustificate, sau pur şi simplu el se simtă rău şi inconfortabil la domiciliu – cu atât mai uşor şi mai rapid el se va plonja în lumea iluzorie a jocurilor pe calculator. Şi nu este de mirare, pentru că el doar acasă este incompetent şi netalentat, iar în joc el este erou, luptător, el este respectat, el a reuşit să facă ceva de sine stătător. Şi îi este greu apoi să revină la realitate inospitalieră ...
În acest caz, aveţi nevoie de ajutorul unui psiholog cu experienţă. Şi nu numai pentru copil. Creând o atmosferă prietenoasă la domiciliu, putem ajuta copilului să devină mai puţin dependent de jocuri pe calculator şi să îndrăgească mai mult realitatea.
3. Dezorganizarea copilului, incapacitatea lui de a controla timpul
În acest caz, trebuie doar pur şi simplu să vă înţelegeţi cu copil: "Haide, încă zece minute - şi opreşti calculatorul", "Timpul tău pentru jocuri: 14 - 17 şi mai departe – realitatea, vrei sau nu". Chiar dacă copilul dvs. este cel mai dezorganizat, treptat el se obişnuieşte cu normele corecte care nu sunt încălcate.
Şi, în final, este important de menţionat faptul că jocurile pe calculator nu sunt sută la sută un rău (cu excepţia jocurilor violente). Anume în cadrul jocului, copilul învaţă să depăşească obstacolele, să piardă, dezvoltă gândirea strategică excelentă şi chiar îşi găseşte prietenii noi. Iar problemele, cum ar fi spatele îndoit şi lipsa de prieteni în viaţa reală sunt rezolvate cu uşurinţă prin stabilirea de către părinţii a regulilor simple şi unei atmosfere de casă, pline de iubire, şi acceptarea copiilor aşa cum sunt.
Sursa: bienhealth.com