ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Jocurile ce ne-au rămas în inimă




O nostalgie pentru zilele din trecut, atunci cînd fără prieteni, în curte nu se putea trăi măcar o zi.

Fiind adulți, ne amintim cu drag de jocurile copilăriei, cînd petreceam tot timpul liber pe afară. Noi nici măcar nu aveam calculatoare, tablete, dar găseam întotdeauna o modalitate de a ne distra.

Vă propunem mai jos cele mai bune jocuri, care vă vor întoarce în copilărie.

Jocul cu elasticul

Regula jocului: Caracteristica principală a acestui joc pentru fete - elasticul. Numărul ideal de jucători - 3-4. Fiecare participant efectuează forme de salt și combinații la înălțimi diferite: de la nivelul gleznei ("primul " salt) pînă la nivelul gâtului (saltul "șase"). Săriturile cu elasticul pus pe şolduri, purta un nume misterios "pojepe". Odată ce jucătorul greșeşte în locul lui apare un alt participant, iar fata care a greşit trece şi ţine elasticul. În cazul în care sunt patru jucători, perechile se schimbă atunci când ambii jucători comit greşeli.

Ce dezvoltă: aparatul vestibular, coordonarea, atenţia. Învață să câștige, să piardă cu demnitate, să sară mai sus ca alţii și să prietenească cu toate fetele, chiar dacă în momentul în care joacă sunt rivale.

Jocul cu elasticul

 

Jocul de-a clasicii

Regula jocului: este necesară creta, un teren asfaltat și o pietricică (sau un puc). Cu ajutorul unei crete se desenează cîteva celule ce conţin numere aranjate în ordine. Acest joc poate fi jucat şi individual. Principalul lucru - de a arunca piatră în celulă, de a sări într-un picior sau două și de a se întoarce înapoi în același mod. Cel mai de succes jucător este cel care reuseste să treacă tot drumul de la unu până la zece. Numărul de jucători în "clasicii".

Ce dezvoltă: rapiditate, precizie, capacitatea de a se concentra și cunoșterea numerelor, în cazul în care jucătorii sunt copii mici

Jocul de-a clasicii

 

Mai multă grabă, mai puțină vorbă – stop

Regulile jocului: sarcina conducătorului – ca la linia de sosire să revină cu spatele la participanți (cu cât mai mare va fi distanța dintre conducător și participanți, cu atât mai bine) și cu voce tare să spună:" Mai multă grabă, mai puțină vorbă – stop." În timp ce conducătorul vorbeşte (poate vorbi cu orice tempou), participanții încearcă să alerge pe cât se poate mai repede spre linia de sosire. De îndată ce conducătorul tace, jucătorii trebuie să „îngheţe”. Cel care n-a reuşit la timp să se oprească sau a făcut o mişcare aleatorie, este eliminat din joc. Cel care ajunge la linia de sosire primul și-l atinge pe conducător este învingător.

Ce dezvoltă: coordonarea, capacitatea de a executa rapid și de a răspunde la schimbările de situație.

Jocul „Înfruntarea” sau „Figură marină, stai pe loc”

Regula jocului: conducătorul se întoarce cu spatele la jucători și spune numărătoarea:

Înfruntăm o dată,

Înfruntăm de două ori,

Înfruntăm de trei ori,

Figură marină, stai pe loc!
În timp ce el recită, participanții aleargă în mod aleatoriu, în orice ordine, reprezentând prin mișcarea mâinilor valurile mării. De îndată ce conducătorul a tăcut, jucătorii trebuie să înghețe în mişcarea în care se aflau. Conducătorul se apropie de un jucător și-l atinge. Jucatorul prezinta figura sa în mișcare și ceea ce este. Jucătorul a cărui figură nu a fost ghicită, el însăşi devine conducător.

Ce dezvoltă: imaginația, spontaneitatea şi măiestria.

 

Poliţiştii şi hoţii

Regula jocului: Jucătorii sunt împărțiți în două echipe - "cazacii" și "hoții". Se înţeleg din timp care este terenul de joc. Acesta poate fi o curte, o scară, o stradă sau cîteva curţi.” Hoţii" îşi inventează cuvîntul lor secret. "Cazacii " stau la o parte pentru a nu-i vedea " hoții"." Hoţii"aleargă, marcând prin săgeți pe trotuar (pereţi, borduri, copaci, etc), direcția lor de mișcare. Încep să alerge în grup, apoi se împrăștie în toate direcțiile, încercând să confunde săgețile "cazacilor". Sarcina "cazacilor" - a găsi după săgeți "hoții". Fiecare hoţ  cazac este adus la"închisoare" și păzit de către gărzile sale, încercând să afle cuvântul secret, spre exemplu cum ar fi prin tortura cu urzici. "Cazacii " câștigă, de îndată ce află cuvântul secret sau găsesc toţi" hoţii".

Ce dezvoltă: competențe de bază în domeniul detectivilor, capacitatea de a se orienta pe teren și de a nu trăda pa "ai săi".

Poliţiştii şi hoţii

 

Bodyguarzii

Regula jocului: Doi jucători stau pe ambele părți ale terenului. Ceilalți jucători sunt în centru. Sarcina" Bodyguardului" – să arunce mingea unul altuia, pentru a ajunge la oricare dintre jucătorii "centrali". Sarcina jucătorilor – de a se feri de mingea ce zboară. Oricine a fost lovit- iese din joc. Alți participanți îl pot salva pe cel ieşit din joc, prinzînd mingeaîn aer (principala condiţie - nu de la sol, altfel eşti şi tu eliminat). În cazul în care în echipa de jucători "centrali" rămâne un participant, el poate să se ferească de minge doar de atîtea ori cîţi ani are. Dacă el poate face acest lucru, oricine din colegii lui revine la vechile lor locuri.

Ce dezvoltă: capacitatea de a se feri de obiecte aflate în mișcare rapidă, de a se gîndi la apropiaţi și de a îndura durerea.

 

Comestibile, necomestibile

Regula jocului: Toți jucătorii se aşează sau stau într-un rând. Conducătorul aruncă mingea la unul dintre participanți și în același timp, numeşte un obiect. În cazul în care obiectul este "comestibil", jucătorul prinde mingea. Dacă nu –o  bate mai departe. Sarcina conducătorului - de a confunda jucătorii, de exemplu, în lanțul "măr - pepene galben - morcov - cartofi", spune dintr-o dată:"fier". Dacă un jucător face o greșeală și "mănâncă"ceea ce este " necomestibil", atunci el devine conducător. Cu cît mai repede aruncă mingea și solicită obiectul, cu atît mai interesant și distractiv este jucul.

Ce dezvoltă: simțul umorului, capacitatea de a asculta cu atenție și de a răspunde rapid.

Desigur, aceasta nu este o listă completă de jocuri la care am participat. Atât de multe lucruri interesante îmi vin în minte. De exemplu, "Bucătarul" sau "Piața". Spuneţi-ne în comentarii care erau jocurile copilărie voastre.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 09 septembrie 2014 11:09
Vizualizări: 2391

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
107
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
89
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
141
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
103