ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Jumătate din Europa optează pentru o agricultură fără organisme modificate genetic

Jumătate din cele 28 de țări ale Uniunii Europene și trei dintre regiunile sale au optat să interzică cultivarea de organisme modificate genetic pe teritoriile lor, năruind orice speranță pentru industria biotehnologiei.

În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat și în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.

În conformitate cu noile reguli ale UE convenite în luna martie, 15 țări au informat Burxelles-ul că vor trimite cereri de excludere teritoriale pentru produsele multinaționalelor active în domeniul biotehnologiilor, inclusiv Monsanto, Dow, Syngenta și Pioneer. Surse din industrie a avertizat că Europa ar putea deveni în curând un „cimitir” pentru produsele biotehnologice, însă ecologiștii au salutat vestea.

De altfel, miercuri, Germania a devenit cea mai mare țară a UE care respinge culturile modificate genetic. Celelalte țări care au renunțat la aceste culturi sau au declarat că intenționează să renunțe sunt Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Franța, Italia, Ungaria, Grecia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și Slovenia.

Scoția, Irlanda de Nord, din cadrul Regatului Unit al Marii Britanii, și Wallonia, regiune a Belgiei, au optat de asemenea pentru interzicerea acestor culturi. Țara Galilor a anunțat și ea că se altiră acestui curent, ceea ce face ca Anglia să fie singura țară din Insulele Britanice care mai permite cultivarea plantelor modificate genetic. Termenul final pentru anunțarea retragerilor este de 3 octombrie, iar până atunci cel puțin două țări ale UE mai sunt de așteptat să se alăture listei.

 

Sursa: green-report.ro

ABONAȚI-VĂ
Joi, 08 octombrie 2015 15:00
Vizualizări: 1618

Citiţi de asemenea

În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
139
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
130
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
209
În agitația zilnică, rareori mai găsim timp pentru adevărate descoperiri gastronomice. Însă momente pe care vrem să...
245