ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

La anul pe drumuri vor apărea automobile cu baterii solare

Cercetătorii germani au colectat bani pentru crearea primului model de automobil, ce funcționează pe baterii solare. Compania Sono Motors a elaborat modelul automobilului Sion, pe a cărui suprafață vor fi amplasate baterii solare pe 7,5 metri pătrați. Utilizînd energia solară, automobilul va putea merge pe o singură încărcare o distanță de 150 km. Sion permite să devină unul dintre cele mai ecologice automobile, deoarece autorii lui s-au străduit să utilizeze cele mai moderne și mai curate tehnologii la crearea lui – de exemplu, în calitate de filtru pentru aer va fi utilizat mușchiul. Se preconizează că prețul mașinii nu va depăși 18 mii de dolari SUA.

În caz de succes, automobilele Sion vor putea fi lansate în producție în 2018, ceea ce corespunde tendințelor mondiale ale pieței auto – multe companii de asemenea investesc în noile modele de automobile, iar unele țări deja au elaborat legi, ce creează condiții privilegiate pentru proprietarii electromobilelor, în comparație cu cei ale mașinilor pe benzină, fapt ce va contribui la reducerea treptată a numărului de automobile poluante pe drumuri. Astfel, Olanda planifică să interzică pînă în 2025 mașinile cu motoare tradiționale pe benzină și diesel.

O particularitate a automobilelor Sion va deveni posibilitatea de încărcare a motorului atît prin furcă, cît și prin utilizarea bateriilor electrice, amplasate pe suprafața exterioară a mașinii. Inventatorii afirmă că utilizînd bateriile solare, mașina este capabilă să parcurgă circa 30 de km cu o viteză maximă de 140 km/oră. Totodată, trebuie să menționăm că Sion este un automobil tradițional, nu sportiv, cu un habitaclu larg și cu capacitatea de 6 automobile. Prețul democrat de 18 000 de dolari SUA deja este o publicitate bună – probabil acesta este cel mai accesibil electromobil solar multașteptat.

Sono Motors declară că planifică două variante auto: de bază și în extinsă. Aceste modele se vor deosebi doar prin volumul bateriilor, care va constitui 14,4 Kwt și 30 kWt, respectiv, precum și prin preț. Sion în variantă extinsă va costa 18 mii de dolari, iar varianta urbană – 13 mii de dolari. Totodată, precum afirmă autorii, ambele automobile își vor putea suplini bateriile în proporție de 80% timp de 30 de minute. Ce-i drept, precum s-a constatat, în prețul mașinii nu a fost inclus costul bateriei, dar reprezentanții Sono Motors spun că această problemă va fi soluționată mai tîrziu, iar clienții companiei vor avea de ales: să ia bateria în arendă sau să o procure. Prețul va fi comunicat de companie mai tîrziu.

E curios faptul că Sion planifică utilizarea mușchiului natural în calitate de filtru pentru aer în habitaclul automobilului. Autorii afirmă că „în pofida naturaleței mușchiului, el nu necesită îngrijire, deoarece planta atrage apa din aer. Astfel, mușchiul va putea menține nu doar nivelul de umiditate și purifica aerul, dar și va fi un fel de climatizor natural”.

În prezent, reprezentanții Sono Motors au început lucrările de crearea a modelului de lucru Sion, iar sponsorii proiectului vor putea fi primii care vor testa automobilul. Producerea în serie a mașinii este preconizate la începutul anului 2018.

 

Sursa: rodovid.me

Citiţi de asemenea

La finele lunii aprilie, parlamentul a votat în primă lectură  proiectul de lege care prevede introducerea unui mor...
49
În Chișinău sînt tăiați mai puțini copaci sănătoși, dar această problemă încă există, deoarece Asociația ”Spații Verzi” ...
206
"Pădurea este mult mai mult decît vedem", spune omul de știință, ecologul Susan Simmard. Studierea pădurilor pe parcursu...
238
Tenul tânăr, indiferent de vârstă, este visul oricărei femei, dar și preocuparea nr. 1 în industria mondială a frumuseţi...
372