La Chişinău a avut loc prima ediţie „Moldova Eco-Energetică” (+Video)
La Chişinău a avut loc prima ediţie „Moldova Eco-Energetică” (+Video)
Peste 200 de personalităţi marcante din Moldova şi de peste hotare - membri ai Guvernului, ambasadori, agenţi economici, reprezentanţi ai societăţii civile au participat, ieri, în cadrul primei ediţii a proiectului „Moldova Eco-Energetică”, care are drept scop promovarea energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Economiei în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică.
În cadrul evenimentului, mai mulţi producători ai energiei regenerabile au fost premiaţi pentru curaj şi pionerat în implementarea tehnologiilor noi de producere a energiei. Unul din premianţi -Vasile Moraru din comuna Coloniţa, municipiul Chişinău, a menţionat pentru NOI.md că ideea de a produce energie electrică din bălegar i-a venit mai demult, doar că a început s-o producă abia acum, cînd a văzut şi interesul statului în acest domeniu.
„Am început de la ANRE prin a le cere să-mi întărească un tarif la energia electrică, avînd o garanţie că voi avea unde realiza energia”, a mărturisit Vasile Moraru. Potrivit lui, dintr-o tonă de bălegar se produc 60 de metri cubi de biogaz, care sînt transformaţi în 120 de Kw de energie electrică, la preţul de 1,73 lei pentru un Kw.
Prezent la eveniment, preşedintele interimar Marian Lupu a menţionat că „subiectele ce ţin de eficienţa energetică, conservarea energiei şi utilizarea resurselor regenerabile pentru energie reprezintă o prioritate absolută pentru ţara noastră, care importă circa 70 la sută din energia electrică consumată, care importă sută la sută gazele naturale consumate, care importă sută la sută alte tipuri de combustibil”.
„Moldova Eco-Energetică” se va desfăşura anual şi va avea drept scop recunoaşterea realizărilor proeminente în domeniu. Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat responsabilitatea de a reforma sectorul energetic prin sporirea securităţii energetice, diversificarea surselor de energie, creşterea nivelului de eficienţă energetică şi atragerea investiţiilor în acest domeniu. Astfel, potrivit aşteptărilor, pînă în 2020 circa 20% din energie urmează a fi asigurată din surse alternative de energie.
Sursa: noi.md