ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

La Washington a fost deschis primul centru medical, în care lucrează doar medici vegani

Acești medici s-au unit sub un singur acoperiș, într-un spital, iar ceea ce i-a reunit este faptul că ei nu mănîncă carne și consideră carnea periculoasă pentru sănătate.

Barnard Medical Center (BMC) va fi primul centru, care va lupta cu maladiile cu ajutorul unei diete vegetale.

Potrivit centrului de control și prevenire a maladiilor, peste jumătate din populația matură a SUA suferă de una sau două boli cronice, așa ca maladiile cardiace, ictus, cancer, diabet, obezitate sau artrită. Aceste maladii sînt cele mai costisitoare. Pînă în 2010, sistemul de ocrotire a sănătății din țară a alocat 86% din cheltuielile toate pentru oamenii cu una sau două maladii cronice. Toate aceste boli pot fi prevenite prin alimentația corectă și modul de viață sănătos.

Centrul medical din Washington, deschis în noiembrie trecut, este unul dintre primele centre din SUA, care se va ocupa de tratamentul problemelor cronice de sănătate cu ajutorul alimentației și medicinii profilactice.

Nil Barnard, doctor în medicină, fondatorul și președintele Comitetului medicilor pentru medicină responsabilă, iar acum fondatorul și medicul șef al BMC, împreună cu alți medici, asistenți medicali și nutriționiști le vor ajuta miilor de pacienți să scape de kilograme, să-și întărească inima, să lupte cu diabetul zaharat, să prevină cancerul și să elaboreze programe alimentare pentru copii.

Am discutat cu Barnard, care este vegan de mult timp, de ce alimentația vegetală poate salva atît vieți, cît și miliarde de dolari.

Corespondent: Ce influență are alimentația asupra sănătății?

Nil Barnard: Imensă. Cînd învățam în școala medială, noi credeam că maladiile ca diabetul, bolile cardiace și hipertensiunea, de regulă, sînt provocate de gene sau chiar întîmplător, că toate aceste procese nu pot fi controlate. Dar totul s-a schimbat. Alimentația sănătoasă – alimentația vegetală, care nu doar reduce riscul evoluției acestor boli, dar și ameliorează simțitor starea organismului chiar în timpul acestor maladii.

Corespondent: Ce cheltuieli pentru sănătate sînt legate de alimentație?

Nil Barnard: Dacă e să comparăm costul tratamentului bolilor la vegetarieni și carnivori, devine clar că dietele, ce admit produsele animaliere comportă sute de miliarde de dolari de cheltuieli medicale pe an.

Cu alte cuvinte, alimentația vegetariană poate economisi mulți bani. Noi nu știm cît cheltuiește exact sistemul pentru vegani, deoarece pînă în prezent nu există statistici, dar eu cred că ar putea fi vorba despre o economie majoră de mijloace financiare.

Cîdn oamenii bolnavi de diabet vin la mine în oficiu, eu întotdeauna îi rog să-mi aducă medicamentele. Ei nu aduc doar o sticluță – ei aduc un sac plin cu preparate pentru reducerea nivelului zahărului în sînge, pentru controlul colesterolului și a tensiunii arteriale. O persoană cheltuiește în medie $5000 pe an pentru medicamente, iar deseori și mai mult. O alimentație sănătoasă ar putea reduce semnificativ aceste cheltuieli.

Corespondent: Credeți că diabetul de tipul 2 și maladiile cardiovasculare pot fi tratate cu ajutorul alimentației vegetale?

Nil Barnard: Da, în multe cazuri. Institutele naționale de sănătate finanțează studiile noastre, care arată că alimentația vegetariană, cu un conținut redus de grăsimi, îmbunătățește semnificativ controlul nivelului de zahăr în sînge la oamenii cu diabet, precum și ajută la pierderea kilogramelor în plus și la ameliorarea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului. Aceasta se referă și la maladiile cardiovasculare, care pot dispărea datorită alimentației vegetale.

Corespondent: Ce legătură este între durerea cronică și alimentația?

Nil Barnard: Unele tipuri de dureri sînt condiționate de circulația proastă a sîngelui. Altele sînt determinate de factori alimentari, de exemplu, migrenele și artrita reumatoidă. Alte tipuri de dureri sînt legate de acțiunea hormonilor, de exemplu, durerile menstruale și unele tipuri de tumori. Fiecare dintre acestea sînt legate strîns cu alegerea produselor alimentare. Pacienții se miră foarte mult cînd află toate acestea și cum anume se manifestă aceste maladii.

Corespondent: Veți ajuta altor centre medicale să utilizeze programele voastre de alimentație?

Nil Barnard: Da. Avem un plan de studii complet, pe care îl oferim gratuit altor clinici. Totodată, organizăm conferințe anuale medicale, care simplifică colaborarea dintre medicii, interesați în integrarea alimentației și medicinii în practica lor. Îndrumarul nostru în alimentație pentru medici va apărea la începutul anului viitor. De asemenea, noi oferim o copie gratuită tuturor medicilor, precum și studenților.

Corespondent: Puteți să ne povestiți mai multe despre instruirea și programele voastre?

Nil Barnard: În fiecare săptămînă, noi desfășurăm seminare „Hrana vieții” în Washington (Columbia) SUA, dar și în multe alte țări, în cadrul cărora noi instruim participanții cum să se alimenteze corect. În cadrul orelor, instructorii noștri certificați explică detaliat, de ce știința rămîne în urmă de alimentația vegetală. Noi pregătim alimentele, gustăm, facem tururi prin magazine. Pentru cei care nu doresc să asiste la partea culinară noi le propunem cursurile „Fără bucătar”. De asemenea, avem un program online de 21 de zile „Vegan Kickstart”, accesibilă în limbile engleză, chineză și spaniolă, precum și un program special pentru India.

 

Sursa: go-veg.ru

Citiţi de asemenea

Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
27
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
12
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
44
Chișinăul nostru , desigur, estre un oraș vechi, cu o istorie bogată. Cunoaștem multe despre el din lucrările istoricilo...
97