Leav: cortul verde, high-tech pentru turiştii conştienţi
Aproape fiecare orăşean ar fi de acord, cel puţin pentru o zi, să devină un indigen care trăieşte în mijlocul naturii, să părăsească pentru o oră "jungla de beton", cum adesea numesc străzile oraşului ,locuitorii magapolisurilor. Campingul este una din distracţiile clasice ale locuitorilor urbani, care iubesc odihna activă în aer liber. Şi într-adevăr, ce ar putea fi mai plăcut, decât trezirea spre dimineaţă, respirând aerul curat de pădure şi ascultînd ciripitul păsărilor.
În ciuda dragostei pentru natură şi simplităţii vieţii de tabără, oamenii moderni încearcă să-şi facă odihna în cort cât mai confortabilă şi fără incomodităţi. Spre exemplu, mulţi dintre ei nu doresc să aprindă şi să menţină rugul ,pentru a prepara o ciorbă de peşte, ceea ce este înlocuit cu succes cu un arzător de gaz. Este bine sau rău, dar dezvoltarea acestui mod de odihnă este în toi şi nu este lipsită de unele tendinţe "verzi". Astfel,vă prezentăm cortul high-tech Leav.
Aspectul din interior
Construcţia reprezintă o structură complexă, cu multe nivele, care se aseamănă mai mult cu proiectul lui Lloyd Wright, decât cu un cort, pe care obişnuiţi să- l vedeţi deobicei. Şi poate că, Wright, fiind unul din începătorii aşa-numitei arhitecturi organice, ar prefera să se odihnească anume într-un astfel de cort, dacă ar fi fost în viaţă.
Inventatorul cortului Leav, Benjamin Charles, de 27 de ani, un locuitor al Parisului şi magistru în designul industrial la Şcoala de Design din Nantes.A inventat această structură minunată de recreare în aer liber pentru a satisface nevoile de camping, ca o formă de petrecere a timpului, precum şi pentru turiştii care suferă de incomodităţi. Se întâmplă adesea că turiştii nimeresc într-o zonă complet sălbatică, unde nu există nici- un fel de iluminare, cu excepţia rugului, lămpii de gaz şi a lanternei, fără să mai vorbim de alte facilităţi.
Bucătăria
Cortul este dotat cu panouri fotovoltaice care acumulează energie pentru iluminatul "casei" în timpul serii. În plus, invenţia lui Charles, are panouri solare, care servesc pentru a încălzi apa necesară în bucătărie şi baie (da, aţi înţeles corect, în cort sunt şi una şi alta şi multe altele). În partea din spate a cortului, este amenajată o toaletă uscată sau de compost - minunea modernă a tehnicii sanitare, care aproape nu foloseşte apă, fiind totodată complet lipsită de miros.
Cortul pe timp de noapte
Leav, a fost conceput în 2008, ca un proiect care vizează "înverzirea" recreării active, în scop de neatingere a mediului ecologic, unde se petrece vacanţa. Macheta arată ca o rechizită, pe care armata americană ar putea-o cumpăra cu succes, pentru punerea în aplicare a programului de economisire a energiei, Energy for the Warfighter, anunţată în luna martie. În orice caz, invenţia ar putea fi utilizată în diferite domenii de activitate.
Autor: Irina Kovaleva
Sursa: facepla.net