ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Legea bătrâneții fericite
Limită de vârstă nu este un motiv pentru a renunța la viaţă. Printre eroii proiectului, la care lucrează Vladimir Iakovlev, este un actor, care şi-a început cariera la vârsta de 82 de ani, un model de 79 de ani, un parașutist de 68 de ani, care a stabilit recordul în sărituri încetinite, un filantrop de 95 de ani, care se ocupă cu alpinismul urban, un grup muzical cu o vârstă medie a participanților de 78 de ani și un grup de bunicuţe cu al şaptelea dan în aikido.

 

 

Andrei Cirkov, maratonist. 71 de ani

 

 

 

Până la 52 de ani, Andrei Cirkov, nu a alergat deloc. Iar apoi, la 52 de ani, pentru prima dată a luat parte la un maraton. De atunci, el a depăşit distanța de maraton încă de 165 de ori, iar distanţa totală a constituit 99 de mii km. Andrei Cirkov, a nimerit în Cartea Recordurilor pentru depășirea distanțelor de maraton pe toate continentele lumii, inclusiv la ambii poli ai Pământului. Polul Sud, Cirkov l-a cucerit în decembrie anul trecut. El şi-a sărbătorit a șaptezecea zi de naştere susţinînd un maraton, depășind distanța în unsprezece ore. Persoanelor de aceeaşi vârstă, care doar intenţionează să înceapă să alerge la distanțe lungi, el le recomandă, în cartea "Alergare în ajutor", să acorde o atenție deosebită la înviorare, în caz contrar, ar putea să obţină traume: cu cât mai în vârstă este omul, cu atât mai mult timp ar trebui să ia înviorarea. În cartea sa, Cirkov repetă de multe ori: niciodată nu este prea târziu să începi să alergi maratoane. Și dovedește acest lucru pe exemplul propriu: acum el aleargă 12-15 maratoane pe an, ajungând la linia de finiş în patru ore standard.

"A alerga o sută km pe săptămână este o plăcere, - spune el - Organismul uman produce endorfină, hormonul fericirii. Oamenii de profesiuni creative, scriitori, pictori, muzicieni, actori, în momentul de cea mai mare inspirație, îl obțin aproximativ în aceleași doze ca și noi pe parcursul alergării".

 

 

Igor Goldman, halterofil, om de știință. 77 ani

 

 

Закон счастливой старости

 

Campionul Rusiei, la powerlifting, campion mondial, membru activ al competițiilor internaționale. La 77 de ani el ridică cu uşurinţă 130 kg de „fer”. Biolog de studii, Igor Goldman, a însuşit temeinic mecanica mişcării corpului uman, pentru a dezvolta un sistem de antrenament individual, al cărui scop este protecția împotriva leziunilor și îmbunătățirea rezultatelor. "Sportul pentru mine este o experienţă. Vreau să arăt oamenilor în vârstă că niciodată nu este prea târziu să te ocupi cu sportul. Sunt o persoană obișnuită și totul ce fac este în măsura posibilităţilor oricărui om. Iar, 70 de ani este vârsta greșelilor pentru care nu trebuie să plătim, - spune Goldman. – Dacă nu există muncă fizică, corpul prinde grăsime, iar fără eforturi intelectuale, creierul nu funcţionează, fără un scop clar și bine definit, dorinţele se sting. Este modul în care se apropie bătrâneţea". Iar, Igor Goldman, nu vrea să fie bătrân, tare nu vrea. Prin urmare el a reuşit să înceapă, partea cea mai interesantă a carierei sale ştiinţifice, deja, fiind pensionat: el a ales un subiect nou în știința modernă - crearea animalelor trans-genice. Acum, este director al trans-gen băncii în cadrul Institutul de Biologie a Genelor, conduce o echipă de colaboratori tineri. După 60 de ani, Goldman a găsit un alt hobby – activitate publicistică. El a început să scrie articole pentru revista „Tinereţe”, apoi a scris cartea „Misterul morții lui Stalin". 

 

 

Egor Mişustin, atlet halterofil. 81 de ani

 

 

Закон счастливой старости

 

Maestru al sportului internaţional, el a nimerit în Cartea Recordurilor din Rusia, ca atlet care a câștigat cel mai mare număr de titluri mondiale la haltere în vârstă de 80-84 de ani. El locuiește în oraşul Korocea din regiunea Belgorod. Un fost profesor de educație fizică. Acum lucrează ca instructor în tragere la tir DOSAAF, iar pentru suflet se ocupă cu ridicarea halterelor. În două minute 60 de ori ridică cu o mână o halteră de 80 kg. Pentru a rămâne într-o formă fizică bună, el sfătuiește să nu acordăm atenţie problemelor minore. "Eu mă menţin în formă bună pentru că toată viața mea am încercat să nu-mi fac griji pentru nimic. Nu avem dreptul să nu dorim nimic, altfel deodată vom nimeri în lumea cealaltă", - spune Egor.

 

 

Grace Cook, muzician rock. 84 de ani

 

 

Закон счастливой старости

 

Presa britanică a numit-o "fiara diavolului cu chitară". Şi într-adevăr, locuitoarea din Londra, poate întrece orice mucos de 20 de ani, care își închipuie că este un monstru al muzicii britanice rock. Cariera ei muzicală a început cu 70 de ani în urmă. Astăzi, Grace, călătoreşte prin lume în componenţa grupului The Zimmers, al cărui participanţi au vârsta medie de 78 de ani, poartă rochii de la Vivienne Westwood, dansează, cântă și cu plăcere participă la concerte în susţinerea următorului album. Fiecare videoclip al ei atrage mai mult de un milion de vizualizări pe YouTube. Ca şi orice membru al The Zimmers, Grace apreciază în mod obiectiv realitatea, considerând că grupul este o adunătură de bătrâni pe seama cărora, desigur, poți să râzi, dar e mai bine să râzi împreună cu ei. Pe scenă, Grace se transformă complet: în timpul filmărilor ea dansa jonglând ușor cu un baston. După filmare, s-a ivit ca în viața reală, bastonul cu care a jonglat elegant, de fapt, este un baston pe care se bazează atunci când merge pe jos.

 

Balbar Lama, călugăr budist, doctor. 85 ani

 

Закон счастливой старости

 

Geleg-Balbar Lama, s-a născut în 1926 în satul buriaţ, Zugalay. În 1930, familia sa a fost forțată să fugă în China. Acolo, băiatul a fost trimis la mănăstirea-universitate,"Darjeeling Dam", în care a depus jurământul de călugăr și a apărat un masterat de filosofie budistă. În timpul revoluției chineze, când budismul a fost persecutat, el a studiat medicina tibetană și a lucrat ca medic în clinica de Hailar. 21 de ani în urmă, Balbar Lama a revenit în Buriația. Acum, el este consilierul lui Hambo Lama (liderul spiritual al budiștilor din Buriația).

Începând cu zece ani, când Lama a depus jurământul de călugăr, el trăiește strict în conformitate cu regimul. Se trezește la șase dimineața, cea mai mare parte a zilei meditează și studiază filosofia budistă. De douăzeci de ani, Balbar Lama practică tehnici fizice complexe care în tradiția tibetană sunt numite "ţam" - "dansul lamelor". Sunt nişte mişcări de dans foarte complexe realizate în traiste foarte grele, doar o mască cântărește opt sau nouă kg. Acum, Balbar Lama nu practică ţam, dar încă meditează timp de 6-8 ore pe zi.

Stagiul de muncă în calitate de medic a lui Balbar Lama, este mai mare de 50 de ani. În ultimii ani, el trăieşte și lucrează la Moscova și consideră că orașul are o energie bună. Lama, respectă medicina europeană, doar ea poate salva oamenii de la astfel de maladii cum ar fi cancerul, diabetul sau tuberculoza, medicină tibetană, poate combate doar începutul maladiei. Și consideră că nu ar trebui să neglijăm vaccinele, inclusiv cea de gripă.

La întrebarea "De ce ar trebui să trăim o viaţă atât de lungă?" Balbar Lama, răspunde: "În tradiția budistă, dacă ați fost renăscut ca om, acest lucru se consideră ca o binecuvântare dumnezeiască, iar corpul uman este un instrument pe care ar trebui să-l utilizăm. Buddha a spus: sunt lăsați să trăiască mult oamenii care fac fapte bune, iar cei care fac greşeli și păcătuiesc, vor primi ceea ce merită. Călugării au nevoie de o viață lungă pentru a îmbunătăţi şi a rupe ciclul renașterii -samsara".

 

 

Sursa: abunda.ru

 

 

Luni, 11 februarie 2013
Vizualizări: 2971

Citiţi de asemenea

De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
25
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
18
Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
304
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
275