Legumele curățate pot fi mai periculoase decît cele nespălate
Consumatorii tot mai frecvent dau preferință legumelor și fructelor curățate și ambalate, decît celor nespălate și vîndute la kilogram.
După cum s-a dovedit, achiziționarea produselor "curate" accelerează simțitor procesul de gătire, dar nu ferește de intoxicații alimentare.
Produsele cu aspect curat, de fapt, pot fi purtătoare de Salmonella sau E. coli.
Potrivit statisticilor, de cînd au apărut pe piață, legumele și fructele ambalate, numărul de intoxicații alimentare a crescut cu 6 % . Un studiu efectuat în 1996 a arătat că în 13 % din cazuri în ambalajele cu produse curățate se conținea E. coli.
După ce au fost vizitate fabricile pentru prelucrarea acestor produse a devenit cunoscut faptul că legumele sînt spălate în rezervoare imense de apă, care se schimbă doar o dată pe zi, astfel încît se acumulează în mod constant murdărie. În apă se adaugă clor, dar în loc de calculatorul, care trebuie să controleze cantitatea de agent patogen, acest lucru se face manual.
Astfel, medicii recomandă insistent ca înainte de consumare legumele ambalate să fie foarte bine spălate.
Sursa: moldovenii.md