Locul SUA în producerea tehnologiilor curate – 17, China — 2
Locul SUA în producerea tehnologiilor curate – 17, China - 2
SUA dezvoltă activ sectorul său de tehnologii curate, dar cum se spune în raportul Associated Press, nici o ţară nu se poate compara cu o creştere puternică a Chinei în acest domeniu. Potrivit unui raport publicat de World Wildlife Fund (WWF) - Fondul Internaţional de Natură Sălbatică, volumul tehnologiilor ecologice în China, în anul trecut, a crescut semnificativ şi a constituit 77%!
"China la nivel politic a adoptat o decizie foarte înţeleaptă privind capturarea acestei pieţe şi dezvoltarea sa agresivă", - a declarat Donald Pauls, un economist de la WWF. Potrivit raportului, Danemarca - lider în domeniul energiei eoliene, cu ajutorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice, produce 3,1 la sută din Produsul intern brut, care în termeni monetari este echivalent cu 6,5 miliarde de euro (9,4 miliarde de dolari).
China este unul din cei mai mari producători în termeni monetari, care câştigă 44 miliarde de euro (64 miliarde de dolari), sau 1,4 la sută din PIB.
SUA sunt clasate pe locul 17 în producerea tehnologiilor curate, cu 0,3 la sută din PIB sau 31,5 miliarde de euro (45 miliarde de dolari), dar această industrie a început să se dezvolte aproximativ cu 28% în fiecare an, începând cu 2008. "Indicatorii Statelor Unite au crescut semnificativ, astfel încât se pare că politica preşedintelui Barack Obama lucrează", - spune Pauls. "Cu toate acestea, Statele Unite încă nu se pot compara cu China", - a menţionat dlui.
"Schimbările climaterice pentru un chinez nu sunt o chestiune de ideologie. E doar un fapt din viaţă. În timp ce noi participăm la dezbateri privind schimbările climaterice şi tranziţie la economia cu o intensitate carbonică redusă, în China dezbaterile lungi demult s-au încheiat”, - a spus Pauls. – „Pentru ei este vorba de punere în aplicare. Acest sector este în creştere, şi chinezii vor să fie cei mai importanţi jucători în acest sector".
Datele pentru raport au fost perfectate de către compania germană internaţională Roland Berger Strategy Consultants. Ei au primit şi au analizat date din 38 de ţări, bazându-se pe informaţii primite de la asociaţii energetice, bănci, rapoarte ale brokerilor, prezentări ale investitorilor, Agenţia Internaţională de Energetică, precum şi indicatorii altor ţări.
Au fost evaluate nivelurile de producere din sursele de energie regenerabile cum ar fi biocombustibili, energia eoliană şi energia termică, echipamente pentru producerea lor, precum şi tehnologiile de economisire a energiei, cum ar fi iluminatul redus şi termoizolare.
"Tehnologiile curate sunt într-o creştere foarte rapidă, dar China ocupă o poziţie dominantă în această creştere", - spune Ward van den Berg, care a acumulat şi a analizat datelpentru o firmă de consulting.
"Până în prezent, producţia în masă a celulelor solare din China a avut drept scop pieţele externe, exportul, dar mai recent, ei au început să furnizeze aceste produse şi pentru uz intern, ca şi energia eoliană, pe care ei o trimit pe piaţa internă timp de câţiva ani, "- a declarat Van den Berg.
În lista celor prime cinci ţări, în afară de Danemarca şi China, după raportul procentual al volumului de PIB urmează Germania, Brazilia şi Lituania - se spune în raport.
Autor: Artur Max
Sursa: zelife.ru