Luaţi copiii dumneavoastră de pe lângă ecranele albastre
Luaţi copiii dumneavoastră de pe lângă ecranele albastre
Aflarea constantă a copiilor de doi ani într-o cameră cu un televizor pornit agravează considerabil în viitor facultăţile lor mintale. Savanţii de la Universitatea din Michigan au efectuat cercetările ample cu privire la impactul TV asupra copiilor. Rezultatele au fost surprinzătoare chiar şi pentru cercetătorii înşişi. Descoperirea a fost şocantă: prezenţa constantă a copiilor de doi ani într-o cameră cu televizorul pornit afectează în viitor, în mod semnificativ, capacitatea lor mentală. În plus, aceşti copii sunt mult mai susceptibili la obezitate şi mai des devin obiectele agresiunii din partea colegilor de clasă.
Oamenii de ştiinţă s-au aşteptat că efectul similar din cauza vizionării constante a televizorului în fragedă copilărie dispare la 7-8 ani, însă influenţă nefastă a ecranului TV s-a dovedit a fi mult mai stabilă. Şederea în faţa televizorului afectează inteligenţa copiilor mici pentru mulţi ani. Au fost studiate condiţiile de viaţă a 1314 de copii. Oamenii de ştiinţă au aflat de la părinţi, cat de mult timp copiii lor au petrecut în faţa ecranului atunci când acestea au avut 29 luni, apoi 53 de luni (4,5 ani). Mai târziu, când participanţii la experiment a atins vârsta de 10 ani, cercetătorii s-au interesat de performanţele lor şcolare şi au măsurat indicele de masă corporala (proporţie între greutate şi înălţime a unui om).
Potrivit rezultatelor studiului, s-a constatat că şederea regulată în faţa televizorului la o vârstă fragedă reduce ulterior performanţa şcolară generală cu 7% (în special, progresul înregistrat la matematică, cu 6%). Copiii care în copilărie fragedă au vizionat regulat televizorul , cu 10% mai des au fost obiecte de batjocură din partea colegilor de clasă, la ei s-a înregistrat o creştere a indicelui de masă corporală în medie cu 5%, ei au consumat mai mult alimente fast food şi băuturi gazoase – cu 10% şi, respectiv, cu 9%.
Profesorul de psihologie, Linda Pagani, consideră că părinţii nu trebuie să piardă timpul preţios, care este atât de important pentru dezvoltarea abilităţilor intelectuale la copii de doi-trei ani – şederea în van în fata televizorului ar trebui să fie înlocuită cu excursii, exerciţii fizice şi jocuri educative.
Sursa: zdorovo.ua