ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Lumea ascunsa de sub calota glaciara: canioane si munti uriasi, descoperiti de cercetatori
 

Cea mai detaliata harta realizata vreodata dezvaluie lumea ascunsa de sub calota glaciara din Arctica si Antarctica. Noul atlas al lumii publicat de Times (Times Comprehensive Atlas of the World) arata ca sub stratul de gheata se afla un mega-canion mai vast decat Marele Canion din Statele Unite si un lant muntos de dimensiunea Alpilor, potrivit Daily Mail.
Canioane, lacuri si munti se ascund sub calota glaciara din regiunile polare. Noua harta a scos la iveala un mega-canion in Groenlanda, mai vast chiar decat Marele Canion din Statele Unite.
Masuratorile arata de asemenea cat de repede se reduce suprafata acoperita de gheata a Arcticii si Antarcticii si in cat timp ar putea sa dispara cu totul.
Dr. Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey, spune ca daca nu ar exista deloc gheata la cei doi poli ai Pamantului, peisajul ar arata oarecum normal.
“Daca stratul de gheata ar fi indepartat, s-ar vedea munti si canioane, ceea ce nu te astepti sa gasesti in regiuni ca Antarctica”, explica el.
Cum au fost culese noile date? Expertii au folosit tehnica masurarii adancimii prin reflexia sunetelor. Pe intelesul tuturor, cercetatorii au zburat cu un avion deasupra acestor teritorii, au lansat unde radio spre terenul de sub ei si au masurat gradul de reflexie.
Specialistii au folosit de asemenea tehnici ce presupun unde seismice si gravitationale, pentru a completa harta.
In Antarctica, expertii au gasit gropi uriase ascunse sub ghetari, inclusiv una ce atinge adancimea de aproape doi kilometri si jumatate, precum si un lac ce se intinde pe nu mai putin de patru kilometri sub stratul de gheata.
La celalalt capat al planetei, harta scoate in evidenta un “mega-canion” in Groenlanda, lung de 750 de kilometri si adanc de opt sute de metri, acoperit si el de stratul de gheata. Spre comparatie, Marele Canion din Arizona are o lungime de 446 de kilometri si o adancime de 1.800 de metri.
In opinia oamenilor de stiinta, canionul urias descoperit in Groenlanda este mai vechi decat stratul de gheata care-l acopera.

 

Sursa

Marţi, 28 octombrie 2014
Vizualizări: 3790

Citiţi de asemenea

Și Pascal, și Pușkin, și Lomonosov, și Mendeleev.Dar o oarecale Lenocika de șaptesprezece ani spune: "Mă cam îndoiesc că...
150
Rezultatele sînt uimitoare!Astăzi, adesea consumăm alimente dăunătoare, prelucrate, precum și numeroase băuturi dulci și...
252
Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
375
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
207