Lumea din plastic

/ Vizionări: 196

Fapte îngrozitoare despre ceea ce ne așteaptă în viitorul apropiat, dacă vom menține ritmul actual de producție și de utilizare a plasticului în viața noastră.

1. Mai mult de 50% dintre oamenii din întreaga lume mănîncă plastic sub formă de microparticule în fiecare zi. Și ei nici măcar nu știu despre asta.

2. Mai mult de 90% din apa îmbuteliată purificată din întreaga lume conține particule de microplastic. În medie, 325 de particule per litru.

3. În fiecare an, 8 000 000 de tone de plastic nimeresc în oceanele noastre. Noi contaminăm apa cu plastic cu o viteză de 300 kg pe secundă.

4. Din numărul total de pești din oceane, cu plastic este infectat cu mai mult de 70%.

5. Dacă situația nu se va schimba, greutatea totală a plasticului în oceane va depăși greutatea totală a peștilor pînă în 2050.

6. În fiecare an, împreună cu praful care se așează pe prînzul nostru, noi mîncăm aproximativ 70.000 de particule de microplastic.

7. Consumând pește și alte fructe de mare, oamenii din întreaga lume mănîncă anual, în medie, 11.000 de particule de microplastic.

8. Particulele de microplastic nimeresc în stomacul locuitorilor marini. Chiar și a celor care trăiesc la o adîncime de 11.000 de metri.

9. În fiecare zi, împreună cu sare, noi mîncăm particule de polietilenă și polipropilenă, a căror perioadă de descompunere este de cel puțin 400 de ani.

10. Plasticul din ocean nu se descompune, ci se mărunțește în particule mai mici, cu dimensiuni de la 50 µm la 5 mm - acesta și este microplasticul.