Măceş — cel mai bun remediu natural
Măceşul, nu este numai un trandafir sălbatic, o decoraţiune distinsă a grădinilor noastre, care bucură ochii cu frumuseţea lui extraordinara, dar de asemenea, un adevărat depozit de vitamine şi proprietăţi utile. Pînă în prezent există mai mult de 100 specii diferite ale acestei plante minunate. Arbustul măceşului, de obicei, nu creşte foarte înalt: doar 1.5-2 metri. Înfloreşte măceşul din luna mai pînă în iunie. Nu vă îndoiţi, florile lui vindecătoare, cu siguranţă, vor fi folositoare, deoarece un decoct din măceş poate ajuta la tratamentul aproape tuturor bolilor şi va îmbunătăţi în mod semnificativ starea generală de sănătate.
Fructele de măceş conţin cantităţi mari de vitamine şi de minerale, printre care ar trebui să notăm în special vitamina C (în măceş este de 50 ori mai multă vitamină C, decît în lămîi şi portocale, care după cum se ştie sunt sursele majore ale acestei vitamine). În plus, boabele roşii ale acestei plante pot îmbogăţi organismul dvs. cu elementele vitale necesar, cum ar fi fierul, fosforul, cromul, potasiu, magneziu, carotenul, riboflavina, rutina şi manganul. Şi asta nu sunt toate substanţele medicamentoase, pe care le conţine trandafirul sălbatic.
Proprietăţile benefice ale acestei plante sunt extrem de variate, deoarece în afară de vitamine, fructele lui, de asemenea conţin antioxidanţi, cum ar fi flavonoide şi pectine, taninuri, precum şi diverşi acizi organici. Proprietăţi utile sunt în rădăcini, flori şi chiar seminţe ale acestei plante miraculoase. Uleiul esenţial, care este extras din măceş, se foloseşte cu succes în industria cosmetică şi face parte din cele mai bune produse de îngrijire a pielii. În plus, anume măceşul, proprietăţile utile ale căruia nu cunosc limite, stă de strajă la sistemului nostru imunitar, îmbunătăţeşte rezistenţa la diferite bacterii, digestia şi încetineşte procesul de îmbătrînire. Şi care plantă este de cel mai bun ajutor pentru persoanele care au probleme cu rinichii? Desigur, că măceşul. Proprietăţile benefice ale fructelor lui, vor salva de colecistită şi de nefrită, precum şi multe alte boli renale. De asemenea, planta va ajuta la combaterea inflamaţiei şi distrugerea bacteriilor dăunătoare.
Şi asta nu e tot ce poate face măceşul. Proprietăţile utile ale fructelor, rădăcinilor şi seminţelor, pot ajuta la o varietate a răcelei, avitaminoza de sezon şi chiar ateroscleroza. Apropo, dacă aveţi o rană şi locul afectat nu se vindeca, în acest caz, poate fi util, de asemenea, măceşul. Proprietăţile benefice ale plantei nu numai vor vindeca rana dvs , dar şi vor avea un excelent efect anti-inflamator. În plus, persoanele care folosesc în mod regulat infuzia de măceş, practic nu au probleme cu sistemul cardiovascular. La care alte boli poate ajuta măceşul? Proprietăţi utile ale plantei vă vor salva de anemie, tulburări ale sistemului genito-urinar şi de hipotensiune arterială. În general, măceşul este un adevărat vindecător natural, care va deveni partenerul dvs. credincios, în lupta împotriva tuturor bolilor.
Cum să preparăm corect o infuzie din măceş
Pentru a obţine un medicament real, care vă va vindeca de orice boală, trebuie să ţineţi minte că cel mai important principiu în pregătirea infuziei este păstrarea cantităţii maxime de vitamine şi de minerale. În primul rînd, clătiţi fructele plantei în apă ( aproximativ 10-15 bucăţi la 0,5 litri de apă) şi apoi puneţi-le într-un vas de sticlă. Unica alternativă a vasului de sticlă, poate fi un termos. Apoi, turnaţi apă fierbinte şi nici într-un caz apă clocotită! Temperatura lichidului ar trebui să fie de aproximativ 60 de grade. Apoi înfăşuraţi borcanul cu un prosop cald, puneţi-l într-un loc întunecat şi aşteptaţi aproximativ 12 ore pînă când decoctul de măceş se va macera şi va căpăta toate proprietăţile miraculoase.
Măceş. Contraindicaţii.
Ceaiul din măceş este unul din cele mai delicioase si sănătoase medicamente naturale, însă el nu este potrivit pentru toată lumea. Contraindicaţii pentru utilizarea lui sunt următoarele: gastrita, ulcerul gastric şi ulcerul duodenal. Fructele de măceş conţin cantităţi foarte mari de vitamina C, astfel persoanelor cu o aciditate mărită a sucului gastric, utilizarea acestuia va aduce numai rău.
În plus, decoctul de măceş nu poate fi folosit de persoanele care suferă de tromboflebită, endocardită sau insuficienţă cardiacă. Contraindicaţii pentru tratamentul cu infuzie din măceş pot fi explicate prin faptul că, fructele măceşului conţin cantităţi semnificative de vitamina K, al cărei funcţie principală este creşterea coagulării sîngelui. Şi cînd riscul de formare a cheagurilor de sînge şi aşa este mare, atunci această proprietate devine extrem de periculoasă. În plus, ceaiul de măceş nu este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, precum şi periodic sunt afectate de constipaţie.
Consumul îndelungat a preparatelor din măceş poate afectata activitatea ficatului. Apropo, un decoct din plantă de măceş are un efect devastator asupra smaltul dinţilor, deci după consum se recomandă insistent să clătiţi gura cu apă caldă.
Ceaiul din măceş va ajuta femeilor însărcinate să-şi menţină o stare excelentă de sănătate şi va contribui la o dezvoltare intrauterină a copilului.
Dacă mama viitoare a răcit, ea nu ar trebui să se grăbească să administreze imediat diferite medicamente dăunătoare: un decoct din măceş este mai util. Astfel, boala va trece mai repede şi nu va afecta copilul. Cu toate acestea, încercaţi să consumaţi ceaiul din fructe vindecătoare chiar şi atunci cînd nu aveţi simptome de răceală, măceşul va întări sistemul imunitar şi pericolul maladiei se va reduce la zero. Cel mai important lucru să folosiţi măceşul colectat personal în pădure sau la ţară şi nici într-un caz să nu folosiţi fructele cumpărate de la vînzători necunoscuţi, care le-ar putea colecta de-a lungul autostrăzilor. Aceste fructe de "drum" conţin săruri de metale grele, care vor afecta viitoare mamă. În general, măceşul în timpul sarcinii este un lucru util, însă nu abuzaţi de el, deoarece este bine să păstraţi măsura.Aceasta regulă de aur este valabilă pentru toţi simpatizanţii de medicină populară.
Sursa: ecovoice.ru