ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Mai multe despre ţesăturile ecologice: soia, inul şi toate-toate-toate (Partea 1)Mai multe despre ţesăturile ecologice: soia, inul şi toate-toate-toate (Partea 1)


Ce, în afara ţesăturilor la modă, realizate din cânepă şi bambus, este deosebit de actual să purtăm azi? Care alte alternative pentru bumbac, lână şi materiale sintetice oferă piaţa de azi? Să încercăm să înţelegem, spre fericirea noastră, alegerea este destul de mare.

 

 

Bumbac organic

Deoarece ţesături din bumbac, oricum ai spune, sunt în continuare cele mai populare în rândul publicului de masă, chiar şi producătorii de textile cei mai conştiincioşi nu au de gând să se dezică de ele. În schimb, ei caută modalităţi pentru producerea bumbacului fără pesticide, erbicide, coloranţi chimici şi alţi agenţi dăunători utilizaţi la fabricarea panzei de bumbac obişnuite. Rezultatul este aşa-numitul bumbac organic, bumbac, cultivat fără chimicale. În SUA şi unele ţări europene au adoptat deja un standard pentru acest material nou-vechi, conform căruia bumbacul organic este recunoscut numai atunci, când 95% din fibrele acestuia sunt cultivate în sol fără îngrăşăminte şi pesticide de cel puţin trei ani, şi în absenţa organismelor modificate genetic. Spre deosebire de bumbac tradiţional, care relativ este considerat material natural, dar poate provoca alergii şi alte probleme de sănătate, omologul său ecologic nu numai că este absolut inofensiv, dar în unele cazuri, de asemenea, şi util - de exemplu, la eczeme, tulburările pielii, şi aceleaşi alergii.

 

 

In

Poate cel mai timpuriu copil al industriei textile - sau, poate, părintele acesteia, inul, şi în prezent este actual ca niciodată. Pentru creşterea plantelor de familie Linaceae sunt favorabile locuri cu un climat subtropical moderat: sudul întreg al continentul Eurasiei, precum şi America de Nord şi Latină, o mare parte a Africii şi a Australiei, Spania, Italia şi alte ţări europene, în care inul mult timp a fost şi rămâne una dintre culturile agricole cele mai populare.

Pânza de in este bună nu numai pentru naturaleţea sa, ci şi prin faptul că aceasta a fost testată literalmente de mii de ani. Caracteristicile ei sunt excelente, inclusiv şi higroscopicitatea, adică capacitatea de a absorbi umezeala, pentru care vechii egipteni apreciau inul. În plus, în funcţie de prelucrarea ţesăturii, textilele de in pot avea texturi foarte diferite - de la brută pînă la netedă.

Cu toate acestea, pânza de in are şi o serie de neajunsuri. În primul rând, se şifonează foarte mult la purtare. În ultimii ani, nu este critic, deoarece ţesăturile şifonate şi încreţite sunt la modă, dar dacă preferaţi ca hainele să arate îngrijite şi  călcate, atunci inul nu este pentru dvs.

În al doilea rând, inul nu se decolorează. Adică, după prima spălare costumul albastru de in, din albastru închis poate deveni albastru deschis. Deosebit de neplăcut, această caracteristică poate apărea, dacă asudaţi în astfel de ţinută – pete albastre vor rămâne pe corpul dvs.

Şi, în al treilea rând, confecţii din in se pot deforma şi a se strînge, în mod semnificativ, după spălare. Această caracteristică trebuie să fie luată în considerare atunci când cumpărăm textile din in.

 Soia

Mai multe despre ţesăturile ecologice: soia, inul şi toate-toate-toate Încă un material, împreună cu bambus şi cânepă, pretinde la titlul de materie primă pentru ţesătura secolului nou. Fibrele moderne de soia sunt un material ecologic pur natural, care este creat cu folosirea ultimelor biotehnologii. Totuşi acest material n-a apărut ieri – încă în anii 30 ai secolului  XX - costume făcute din soia purta unul dintre personajele de frunte ale timpului - creatorul celebrului brand auto şi unul dintre părinţii-fondatori ai industriei de automobile în general, Henry Ford, recunoscut mai târziu “omul de afaceri al secolul”. Antreprenorul recunoscut aprecia ţesătura din soia, în special, pentru faptul că aceasta nu se decolora, nu se strîngea, şi se usca surprinzător de repede. Şi costumele lui puteau fi spălate în apa rece şi totodată nu se foloseau detergenţi - orice contaminare se ştergea fără iscusinţe gospodăreşti.

Prin ce sunt bune ţesăturile făcute din soia? Mai întâi de toate prin proprietăţile sale anti-bacteriane. Şi acestea oferă, de asemenea, protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete şi electromagnetice. Stofa din fibre de soia elimină umiditatea, ceea ce permite să facem faţă sudorii, prevenind, respectiv, apariţia mirosurilor neplăcute: umiditatea se absoarbe instantaneu de ţesătură, şi apoi la fel de repede se evaporă. Îmbrăcămintea confecţionată din soia este comodă şi agreabilă la purtare: moliciunea ei este comparabilă cu caşmir şi mătase, precum şi după uşurinţă întrece majoritatea altor materiale – pur şi simplu chiar nu o veţi simţi pe corpul dvs.

Laudă superioră merită şi caracteristicile de exploatare ale stofei de soia. După cum s-a menţionat deja, la spălare nu necesită detergenţi şi chiar apă caldă. După spălare, nu se strînge şi se usucă rapid.

Pînza de soia are un efect mai benefic asupra sănătăţii generale a purtătorului. Fibre de proteine de soia conţin 18 tipuri de aminoacizi şi ingrediente active naturale care sunt utile pentru organismul uman. Îmbrăcămintea confecţionată din fibre de soia elimină procesele inflamatorii, datorită vitaminei E şi saponinei previne îmbătrânirea pielii şi favorează fluxul sanguin normal.

Nu uitaţi despre avantajele ecologice ale ţesăturilor de soia: plantaţiile de soia pot fi reînnoite uşor, iar materialele din aceasta sunt total biodegradabile.

În general, ţesătura de soia este un material excelent pentru confecţionarea hainelor de uz general, sportive sau lenjerie de corp (inclusiv lenjerie de corp termică de înaltă tehnologie), precum şi anumitor produse şi lenjerie pentru spitale,  încălţăminte, cosmetice şi multe altele. 

 

Continuare: urzica, porumb, alge

 

Sursa

Vineri, 02 iulie 2010
Vizualizări: 6571

Citiţi de asemenea

Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
240
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
211
Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
234
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
579